Zlatorog

(Standbeeld van Zlatorog)


Op goed 5 km ten noorden van Kranjska Gora bevindt zich een klein meertje genaamd Jezero Jasna. Hier bevindt zich aan de noordoever het bijzondere standbeeld van de steenbok Zlatorog. Naar verluid is Zlatorog het meest gefotografeerde standbeeld in heel Slovenië. Aan de zuidoostoever van het meer van Bohinj bevindt zich eveneens een standbeeld van Zlatorog. Hier heeft hij een jongere uitstraling en staat hij aan de top van een grote rots.

Deze legende van Zlatorog werd geboren in het hart van de Julische Alpen en vertelt over de prachtige tuinen die zich in de Vallei van de Triglav meren (Dolina Triglavskih jezer) bevonden. De legende stuurt een verontrustend bericht over de destructieve gevolgen voor de natuur als de mensheid de natuur aantast en het natuurlijke evenwicht verstoort. Hiervoor zal de mensheid worden gestraft en zal hij sterven. De natuur zal zich weer langzaam herstellen en de overwinnende zijn.

In vroeger tijden waren Dolina Triglavskih jezer en het Komna-bergplateau een waar alpenparadijs, waar witte vrouwen woonden. Zij waren goed voor de medemens en hadden een vrolijk karakter. Soms gingen ze naar het dal om mensen in nood te helpen en vrouwen bij hun bevalling bij te staan. Een kind dat onder hun aanwezigheid ter wereld kwam, werd zijn hele leven door de vrouwen beschermd. Voor hun goede daden wilden zij niet terug ontvangen. Maar als iemand, per ongeluk of opzettelijk, naar hun woongebied kwam werd hij door middel van lawines, bliksem en hagel teruggedwongen naar het dal. Op de bergweiden hadden de vrouwen hun kuddes grazen, die onder toezicht stonden van de grote, witte steenbok Zlatorog. Hij had gouden horens die de sleutel tot een grote verborgen schat vormden.

Een jonge jager uit de Trenta-vallei groeide op onder de bescherming van de vrouwen. Zonder enige angst kon hij de hoogste bergtoppen in de regio beklimmen. Op een dag ging hij de bergen in om een bosje alpenbloemen te plukken voor een meisje op wie hij verliefd was. Bij terugkomst in het dal overhandigde hij haar de bloemen en won zo haar liefde voor hem. Na enige tijd kwam er een rijke Venetiaanse koopman in het dal die verliefd werd op hetzelfde meisje. Hij schonk haar juwelen en goud. Hij vond dat ook de jager zijn liefde voor het meisje zou moeten bewijzen door haar de schat van Zlatorog te brengen. Als hij dit niet zou doen zou hij de liefde van zijn leven kwijt raken. Wanhopig en boos ging hij nog diezelfde nacht op zoek naar Zlatorog.

Bij het aanbreken van de ochtend zag hij Zlatorog op een hoge rots staan en schoot op hem, maar vergat dat Zlatorog magische krachten had. Op plek waar het bloed naar buiten stroomde bloeiden de meest wonderbaarlijke bloemen. De stervende Zlatorog at de bloemen op en kreeg direct zijn levenskracht terug. Verolgens stormde Zlatorog op de jager af. Vol angst en verblind door de schittering van de gouden horens verloor de jager zijn evenwicht, waardoor hij een ravijn in viel. De Soča-rivier bracht zijn lichaam terug in het dal. In zij handen hield hij een bouquet van Triglav-bloemen.

Uit woede verliet Zlatorog het alpenparadijs en verdween voorgoed. De witte vrouwen besloten hetzelfde te doen en gingen met Zlatorog mee. En zijn schat is in het Triglav-massief verborgen gebleven.


Ligging op de kaart: Nummers 06 en 07
Regio: Julijska

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties