Slovenië is een land van vele sacrale bouwwerken, waarvan de eenzame kerkjes op de bergtoppen het meest in het oog springen. Zo ver het oog reikt zijn deze, over het algemeen, kleine kerkjes in het landschap te ontdekken, vooral in de avonduren als ze in de 'spotlight' worden gezet. Deze eenzame kerkjes zijn een speciaal kenmerk van Slovenië.Žička kartuzija (Samostan Žiče)

(Klooster Žiče)


Het monumentaal beschermde klooster-complex van Žiče rankt aan de top van meest bijzondere kloosters in Slovenië. Echter, de waarde van het monastieke complex is niet alleen te vinden in de architectonische uitstraling en de ligging in het ongerepte natuurschoon. Het klooster is namelijk het eerste kartuizerklooster in de geschiedenis dat buiten Frankrijk of Italië werd gebouwd. Samostan Žiče (Latijns: Domus Valli Sancti Johannis) was een kartuizerklooster / gasthuis, gelegen in de zeer smalle vallei van de Žičnica beek, ook wel Vallei van de heilige Johannes de Doper genoemd. Het klooster werd tussen 1155 en 1165 opgericht door de markgraaf Ottokar III van Stiermarken en zijn zoon Hertog Ottokar IV van Stiermarken, die beiden hier werden begraven. Samostan Žiče werd tijdens de inval van de Ottomaanse Turken in 1531 aangevallen. Vanaf dit moment daalde de belangrijkheid en uitstraling van het complex, waardoor het in 1564 werd overgedragen aan de commendataire abten en in 1591 aan de Jezuïeten van Graz. Vervolgens werd het in 1593 weer teruggevorderd door de kartuizers, waarna het weer een belangrijk kloostercomplex werd.

In 1784 voerde de Oostenrijkse keizer Jozef II zijn hervormingen door, waardoor Samostan Žiče, net als alle andere kloosters binnen het rijk, werd gesloten. Het klooster raakte in verval en werd in 1826 door de religieuze fundatie van Prins Weriand van Windisch-Graetz opgekocht. Tot het einde van de Tweede Wereldoorlog bleef het in bezit van zijn famile. Tegenwoordig is de gemeente Slovenske Konjice de eigenaar. Samostan Žiče is één van de meest bezochte kloosters in het land. De herstelwerkzaamheden aan het complex zijn nog steeds aan de gang en staan onder deskundige begeleiding. Net buiten het klooster bevindt zich Gostilna Gastuž , dat de oudste herberg op Sloveens grondgebied is (1467). De herberg beschikt over een uitstekend restaurant waar men naast traditionele Sloveense gerechten ook middeleeuwse recepten kan proeven.Ligging op de kaart: Nummer 38
Regio: Predalpska
Adres:

Bijzonderheid:
Het klooster was het eerste kartuizerklooster in de geschiedenis dat buiten Frankrijk of Italië werd gebouwd.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties