Slovenië telt maarliefst 8500 grotten, waarvan enkele tot de mooiste ter wereld worden gerekend. Deze schat heeft Slovenië te danken aan het ongekend mooie Karstgebied, dat rijk is aan poljes, dolines, zinkgaten, periodieke meren en bovenal aan de onder-grondse rivieren en meren. De bekendste grotten zijn die van Postojna, Pivka, Škocjan, Divača, Vilenica en Križ.Zelške jame


Zelške jame is een fascinerend ondergronds grottenstelsel dat deel uit maakt van Regijski Park Notranjska en waarvan de ingang zich bij natuurpark Rakov Škocjan bevindt. In de grot bevindt zich de bron van de Rak-rivier. Het bijzondere van de Rak is dat zowel zijn bron (Zelške jame) als zijn verdwijnpunt (Tkalca jama) in dezelfde vallei ligt. Deze vallei maakte ooit deel uit van Zelške jame, daarom wordt er vaak gesproken over ‘de openluchtgrot’. Door het oplossende vermogen van water in kalksteen zullen in de toekomst meerdere delen van de grot bezwijken. Van het grottenstelsel is slechts het begin zichtbaar. Er zijn hier vele interessante en unieke karstverschijnselen te ontdekken. De rest van het 4 km lange stelsel is te bezichtigen via Caving tochten, waarvan een gedeelte per boot kan worden gedaan. Het is mogelijk om deze tocht te reserveren via het Rakov Hotel. Professionele apparatuur, inclusief kleding, helm, lamp en schoenen worden daar geleverd.


Ligging op de kaart: Nummer 04
Regio: Dinarskokraška

Bijzonderheid:
In de grot bevindt zich de bron van de ondergrondse Rak-rivier. Vanaf hier komt de rivier aan de oppervlakte om via Rakov Škocjan richting zijn verdwijnpunt te stromen.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties