Vipavski štruklji


Vipavski štruklji

Ingrediënten:

Deeg:
- 500 gr witte meel
- 1 heel ei
- 2 eierdooiers
- 2 eetlepels olie
- 20 gram gist
- 1 eetlepel rum
- 50 gr suiker
- 50 gr roomboter
- geraspte schil van 1 citroen
- 1 snufje zout
- ca. 250 ml lauwe melk

Vulling:
- 300 gr gemalen walnoten
- 100 gr roomboter
- 200 ml melk
- 5 volle eetlepels broodkruimels
- 150 gr rozijnen (geweld in rum)
- 100 gr suiker
- opgeklopt eiwit van 2 eieren


Beschrijving

01. Maak met een paar lepels melk, een lepeltje suiker, een lepeltje meel en verse gist het zuurdesem aan.

02. Zeef het meel in een kom, maak een gat in het midden en leg aan de randen het zout, suiker, in stukjes gesneden boter, rum en geraspte citroenschil. Giet in het gat de zuurdesem en laat het een beetje rijzen.

03. Voeg geleidelijk de lauwe melk toe en kneed het deeg.

04. Plaats het deeg nu op een met meel besprenkeld bord en kneed verder tot het niet meer aan de handen en het bord plakt.

05. Verdeel het deeg in twee stukken, maak er ballen van en laat het deeg op een warme plaats rijzen naar 2x de grootte.

06. Kook de melk en voeg de walnoten hier aan toe.

07. Bak de broodkruimels in roomboter bruin en voeg dit geheel aan de melk met walnoten toe.

08. Wanneer dit volledig is afgekoeld wordt hieraan het opgeklopte eiwit en suiker toegevoegd.

09. Rol het deeg plat tot een dikte van 0,5 cm, verdeel de vulling over het deeg, besprenkel met rozijnen en rol het geheel op.

10. Verpak (rol) het geheel in de vochtige doek. De uiteinden en het centrum worden afgebonden met een touwtje.

11. Laat de ingepakte štruklji nog 45 minuten rijzen op een warme plaats.

12. Vul ondertussen een grote pan met water en breng dit aan de kook.

13. De gerezen štruklji worden nu aan het kokende water toegevoegd en aan beide zijden voor 20 minuten gekookt (totaal 40 minuten). De deksel blijft tijdens het koken op de pan.

14. Als de štruklji gaar zijn dan dienen ze direct te worden uitgepakt. Snijd in plakken van 1,5 cm en besprenkel met in boter gebakken broodkruimels en poedersuiker.







Culinaire regio's van Slovenië




Dat het kleine Slovenië zoveel verschillende gastronomische specialiteiten kent is vooral te danken aan de verdeeldheid van het landschap en de culturele invloeden. In een poging om orde te scheppen in deze overvloed aan specialiteiten hebben deskundigen Slovenië in 24 gastronomische regio's verdeeld. Tot op heden hebben deze regio’s samen maar liefst 176 verschillende gerechten ontwikkeld die voort zijn gekomen uit locale ingrediënten en tradities.

Lees verder »

Advertenties

Advertenties