Natuurparken
Regio: Julijska
  • Triglavski Narodni ParkTriglavski Narodni Park

(Triglav Nationaal Park)


Volgens de legende is Triglav een driekoppige Slavische God die een wakend oog houdt op de aarde, de hemel en de onderwereld. Met een hoogte van 2864 m is deze reus zowel de hoogste berg van Slovenië als van de gehele Julische Alpen. Het zicht op Triglav is werkelijk vanuit de meeste delen van het land te aanschouwen, waardoor het gevoel wordt gewekt dat Triglav daadwerkelijk de heerser over Slovenië is. Triglav is machtig, fors, indrukwekkend en een berg waarvoor respect getoond dient te worden. Vandaag de dag is Triglav het hart van Sloveniës enige nationale park - Triglavski Narodni Park. Met een oppervlakte van 84.805 ha, behoort het tot de grotere beschermde gebieden in Europa en tevens tot één van de oudste. Niet alleen uit natuurlijk oogpunt neemt het park een bijzondere positie in, ook cultureel gezien is het een unieke locatie. Het park ligt namelijk op de grens waar drie grote culturen elkaar ontmoeten; de Romaanse, Germaanse en Slavische. De link tussen de volkeren, die hier van oudsher woonden, is altijd bijzonder hecht geweest.

Het park beschermt een van de mooiste delen van het land, waarbij machtige bergtoppen en steile valleien elkaar continu opvolgen. De valleien en plateaus zijn bedekt met een tapijt van dichte naaldwouden, frisgroene weiden en vele geurige alpenbloemen. Turquoise bergbeekjes en rivieren, zoals de Soča, slingeren zich door de kloven, ravijnen en dalen. Watervallen storten zich langs menig bergwand naar beneden en kraakheldere gletsjermeren weerspiegelen de toppen van de het immense berglandschap.

Dit prachtige en onaangetaste nationale park is het leefgebied van vele zeldzame en beschermde planten- en diersoorten, waaronder gemzen, alpensteenbokken, moeflons, korhoenders, adelaars en bergmarmotten. De natuurwonderen die het park rijk is zijn bijna teveel om op te noemen. Triglavski Narodni Park is geen plaats dat beschreven kan worden met woorden noch kan worden getoond met foto’s of afbeeldingen. Het is een plek dat je moet zien met je eigen ogen, moet voelen, ruiken, ervaren en bewonderen. Het park is rijk aan 166 berghutten en zevenduizend km aan gemarkeerde en beschermde wandelpaden; genoeg voor een levenslange ontdekkingstocht.


Ligging op de kaart: Nummer 01
Regio: Julijska

Bijzonderheid:
Het Triglav Nationaal Park is Sloveniës enige nationale park en beslaat het grootste deel van de regio.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties