De Sloveense meren vormen een belangrijke schakel in het landschap, vooral ten aanzien van het toerisme. De zomers in Slovenië kunnen soms erg warm zijn, waardoor een verfrissende duik in één van de meren een heerlijke uitkomst biedt. De meren en hun oevers bieden vele mogelijkheden tot recreatie en ontspanning, gepaard met prachtige uitzichten.Triglavska jezera

(De zeven meren van Triglav)


Triglavska jezera is een groep van meren, gesitueerd in de 8km lange vallei Dolina Triglavskih jezer. Wegens de voortreffelijke schoonheid werd Dolina Triglavskih jezer in 1924 uitgeroepen tot Alpenbeschermingspark (1660ha); de voorloper van het huidige Triglav Nationaal Park. Er zijn veel discussies over het precieze aantal meren in de vallei, aangezien in natte periodes bepaalde holtes vol staan met water die vervolgens in droge periodes geen druppel bevatten. Traditiegetrouwe wordt het aantal ‘zeven’ aangehouden. De volgende meren horen tot de belangrijkste:

Črno jezero (1319 m)

Črno jezero, oftewel 'het Zwarte Meer' is het meest zuidelijk en tevens laagst gelegen meer in de vallei. Door de ligging achter de bergwand van Komarča, waar een dicht bos ligt en weinig zonlicht komt, oogt de omgeving donkerder, wat zich uit in de weerspiegeling van het water. Hierdoor heeft het meer zijn naam gekregen.

Dvojno jezero (1685m)

Dvojno jezero (het Dubbele meer) is de naam gegeven aan twee met elkaar verbonden meertjes in het zuiden van Dolina Triglavskih jezer. De meren samen vormen het 2e en 3e meer in de vallei, waardoor de zeven meren van Triglav worden omgevormd tot zes meren. De meren zijn alleen met elkaar verbonden in de periodes met veel neerslag of smeltwater. Dvojno jezero is vanwege de boeiende kleuren een van de meest gefotografeerde objecten in de vallei.

Veliko jezero (1831m)

Het grootste meer in de vallei ligt op een hoogte van 1831 m en wordt in het oosten begrensd door de steile bergwanden van Mala Zelnarica en Velika Zelnarica. Het meer is 320 m lang, 120 m breed en 15 m diep. Wegens de krommende vorm wordt Veliko jezero ook wel 'Ledvica', ofwel 'nier' genoemd. Net als het naburige Dvojno jezero zijn de kleuren van het meer erg fraai.

Zeleno jezero (1988m)

Van alle meren in de vallei is Zeleno jezero (het Groene meer) het ondiepst (max. 2 m) en meest veranderlijk. Als gevolg van de variabele waterstanden veranderd het uiterlijk van de oevers met regelmaat, waardoor het lastig is om metingen te verrichten. De gemiddelde afmetingen van het meer zijn 100 m lang en 80 m breed. Zeleno jezero dankt zijn naam aan het de dichte hoeveelheid algen in het water. Hierdoor heeft het water een groene kleur. Onderzoek heeft aangetoond dat Zeleno jezero als enige niet in verbinding staat met de belangrijkste grondwaterstroom in de vallei, waardoor de chemische eigenschappen van het water compleet anders zijn dan bij de overige meren.

Rjavo jezero (2006m)

Rjavo jezero, letterlijk vertaald 'het Bruine meer' is het hoogst gelegen meer in de vallei. Het meer is vernoemd naar de karakteristieke bruine kleur langs de oevers ten gevolge van de grote schommelingen in het waterpeil. Het meer is ongeveer 150 m lang, 100 m breed en ‘soms’ 10 m diep. De omgeving is rotsachtig en totaal onbegroeid; zelfs de algen en plankton in het meer zijn zeldzaam.

Jezero pod Vršacem (1993m)

Jezero pod Vršacem, gelegen onder de bergtop van Vršac, wordt gezien als het 'eerste' van de zeven Triglav meren. Eigenlijk is Jezero pod Vršacem een buitenbeentje, aangezien het niet in de vallei zelf ligt en tevens het enige meer is dat geen ondergrondse waterafvoer heeft richting de Savica-waterval.


Ligging op de kaart: Nummers 05 t/m 10
Regio: Julijska

Bijzonderheid:
Zeven bijzondere meren die allen verschillen in kleur en uiterlijk.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties