Slovenië is een land van imposante bergen en diepe valleien. Het grootste deel van het landschap werd gevormd tijdens en na de laatste IJstijd, waarbij gletsjers en rivieren de valleien hebben gevormd tot meesterwerken der natuur. Elke vallei vertelt zijn eigen unieke verhaal en maakt ieder bezoek een onvergetelijke ervaring.Trenta


Trenta staat voor pure schoonheid, serene rust, adembenemende berglandschappen en onaangetaste natuur. De U-vormige vallei is gelegen in het noordwesten van het Triglav Nationaal Park en wordt doorkruist door een van Europa’s mooiste rivieren, de Soča. het gebied wordt onderverdeeld in Spodnja Trenta, Zgornja Trenta en Zadnja Trenta, waarvan Zadnja Trenta het enige deel is waar de de Soča niet doorheen stroomt. Trenta kan worden gezien als het geografische begin van de Soča-vallei, die zich uitstrekt totaan Solkan, nabij de Italiaanse grens. 365 dagen per jaar biedt Trenta haar bezoekers een ontelbare hoeveelheid aan natuurlijke en culturele schatten, zomer-en wintersportmogelijkheden en onvergetelijke herinneringen.

Zadnja Trenta

Zadnja Trenta is ‘dat’ deel van de vallei waar het Trenta-gevoel het beste tot zijn recht komt. Hier vind je de typische Trenta-stijl boerderijen en de onvergetelijke panorama’s op Razor, Jalovec en Bavška Grintavec, zoals deze zijn terug te vinden op ansichtkaarten. Zadnja Trenta is rijk aan vele natuurlijke bezienswaardigheden, waaronder de bron van de rivier de Soča. Hoe je je tijd ook doorbrengt in dit prachtige landschap, je zult het niet snel vergeten.

Zgornja Trenta

Zgornja Trenta is het middelste deel van de U-vormige vallei dat voornamelijk als doorgangsroute fungeert, aangezien Sloveniës hoogste bergpas "Vršič" hier begint / eindigt. Toch neemt dit niet weg dat Zgornja Trenta geen interessant deel is, aangezien er vele beziens-waardigheden te vinden zijn, zoals de indrukwekkende Mlinarica-kloof, de Botanische Alpentuin Juliana en het standbeeld van Julius Kugy. Daarnaast doorkruist de Soča wandelroute dit deel van de vallei en is het mogelijk om verschillende bergwandeling vanuit hier te starten.

Spodnja Trenta

Spodnja Trenta is het laagst gelegen gedeelte van de vallei, waardoor de omringende bergen hoger lijken en de begroeiing weelderiger is. De Soča-rivier kronkelt zich als een slang door het landschap en heeft zich op sommige plaatsen diep in de bodem gekerft, waardoor de indrukwekkende kloven “Mala korita Soče” en “Velika Korita Soče” zijn ontstaan. Het contrast van de turquoise Soča, de beboste hellingen en de witte kalksteenbergen maken van Spodnja Trenta een lust voor het oog. De Bodem van de vallei is smal, waardoor de rivier, de wandelpaden en de (auto)weg dicht bij elkaar liggen. Hierdoor kan tijdens het wandelen of fietsen enige hinder van gemotoriseerd verkeer ondervonden worden. De panoramische landschappen en de schone berglucht maken van Spodnja Trenta een paradijs voor elke natuur- en sportliefhebber.


Ligging op de kaart: Nummers 02 t/m 04
Regio: Julijska

Bijzonderheid:
Het landschap is hier erg indrukwekkend.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties