Slovenië ligt op het kruispunt van belangrijke (historische) handelsroutes, waardoor er in het verleden fel om dit stukje Europa is gestreden. Hoewel de kastelen over het algemeen klein van formaat zijn en qua schoonheid niet kunnen tippen aan de rijkversierde burchten in Noord- en West-Europa, kan Slovenië trots zijn op het rijke erfgoed dat hun is nagelaten.Stari Grad

(Het Oude Kasteel)


Stari Grad

Het machtige Stari Grad, gelegen op een rots hoog boven de stad Celje, behoort tot een van de belangrijkste kastelen uit de Sloveense geschiedenis. Het oorspronkelijke kasteel werd gebouwd in de tweede helft van de 12e eeuw door de Karintische Graven van Vovberg. Onder Vovberg bloeide Celje weer uit tot een belangrijke stad (Dit was ook het geval in de Romeinse tijd).

Na een decennium van oorlogen kwam het kasteel in 1333 in handen van hun erfgenamen, de Heren van Žovnek, beter bekend als de Graven van Celje. Dit betekende een omwenteling in de ontwikkeling van Celje. Dit werd in het bijzonder gevoeld na 1341, toen de Heren van Žovnek door de Duitse keizer Lodewijk van Beieren tot Graven van Celje werden benoemd. De ambitieuze en succesvolle familie drukte een onuitwisbare stempel op hun korte regeringstijd. Hun rijkdom groeide constant, ze kregen enorme politieke macht en trouwden met buitenlandse heersers. Hierdoor behoorde Celje tot een van de belangrijkste steden in Centraal-Europa. De meest beruchte adellijke dame van haar tijd, Barbara van Celje, trouwde zelfs met Sigismund van Luxemburg (Rooms koning, keizer van het Heilige Roomse Rijk, koning van Bohemen, keurvorst van Brandenburg en koning van Hongarije).

De Graven verkregen hun reputatie niet alleen door politieke macht, maar ook door heldendom. Herman II. won sympathie van keizer Sigismund van Luxemburg door zijn strijd tegen de Turken bij Nikopolje in 1396, waar hij de keizer gered had van zijn dood. Het is ook bekend hoe Herman II. zijn duel tegen de Habsburgse hertog Frederik won in het Bodensee Toernooi. Tijdens het zelfde toernooi hielp hij ook paus Johannes XIII. ontsnappen uit de stad, waar hij werd bedreigd door een samenzwering. Tegenwoordig is het moeilijk voor te stellen hoe groot de pracht en praal van de Graven was.

In de laatste periode dat de Graven aan de macht waren, onder leiding van Friderik II. en Ulrik, werd hun kracht steeds vaker op het slagveld getoond, vooral tegen de machtige Habsburgers. Hoewel de Graven formeel gezien dezelfde status als de rivalende Habsburgers hadden, wilden de Habsburgers deze gelijkheid niet erkennen. In 1443 stonden de Habsburgers en Graven verschillende malen oog in oog op het slachtveld, met zeer zwakke resultaten van de Habsburgers. De Graven bleven hun status, macht en grondgebieden behouden, maar tekenden met de Habsburgers een erfeniscontract, dat een uiterst belangrijke rol heeft gespeeld in het uitsterven van de Graven van Celje.

Ulriks inmenging in Hongarije kwamen hem en de stad Celje fataal te staan. In de strijd om de Hongaarse Kroon, die de Graven wensden te veroveren, kweekten ze veel vijanden, vooral onder de Hongaarse magnaten, die een grote samenzwering tegen Ulrik vormden. In 1456 werd Ulrik van Celje door de Hongaarse Hunjadi vermoord. Ulrik had geen troonopvolgers en geen erfgenamen. Hiermee kwam een einde aan het imperium van de Graven van Celje. Het ooit zo aanbeden familiewapen (drie gele sterren op een blauwe achtergrond) werd slechts een herinnering aan een tijdperk dat Celje een machtige Centraal-Europese stad was. Tegenwoordig is het een kleine stad aan de Savinja met vele herinneringen aan die ‘grote’ tijd. De drie sterren op de blauwe achtergrond vormen het huidige stadswapen van Celje en zijn opgenomen in de nationale Sloveense vlag.

Het kasteel ligt er vandaag de dag niet meer zo fraai bij als ten tijden van de overheersing van de Graven, maar de overblijfselen zijn nog steeds overweldigend en domineren de stads nog volop. Een bezoek aan Stari Grad is één van de ‘must see’ bezienswaardigheden in Slovenië.Ligging op de kaart: Nummer 03
Regio: Predalpska
Adres: Cesta na Grad 78, SI-3000 Celje

Bijzonderheid:
De bronzen deuren bij de hoofdingang werden ter ere van het bezoek van Paus Johannes Paulus II geplaatst.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties