Stara trta, ofwel de Oude wijnstok, is het oudst levende bewijs van een edele wijnstok op onze planeet. Meer dan 440 jaar geleden werd het geplant op de linkeroever van de Drava en heeft sindsdien zijn wilskracht om te ‘leven’ aan de mensheid getoond. Sinds 2004 is Stara trta opgenomen in het Guinness Book of Records.

Monumenten
Regio: Pohorska
  • Stara trtaStara trta

(De Oude wijnstok)


Ooit geweten dat een wijnstok meer dan 400 jaar oud kon worden? Het levende bewijs bevindt zich in het hart van Maribor. Stara trta, ofwel de Oude wijnstok, is het oudst levende bewijs van een edele wijnstok op onze planeet. Meer dan 440 jaar geleden werd het geplant op de linkeroever van de Drava en heeft sindsdien zijn wilskracht om te ‘leven’ aan de mensheid getoond. Ondanks meerdere revoluties en twee wereldoorlogen (Maribor is zwaar gebombardeerd geweest) is Stara tra in leven gebleven. Hierdoor is het de absolute trots van de stad. Sinds 2004 is Stara trta opgenomen in het Guinness Book of Records.

De oudste visuele gegevens van het huis met de bijbehorende wijnstok zijn afkomstig uit 1657 en 1681. Na de Tweede Wereldoorlog bevond het huis zich in zeer slechte staat, waardoor de meeste inwoners van Maribor bang waren dat de wijnstok zou sterven. Echter, een grote renovatie aan dit deel van de stad en de opening van een museum hebben de glorie van deze oude schoonheid weer opnieuw leven in laten blazen.

Het huis, waaraan de wijnstok groeit, is omgebouwd tot een museum (Hiša Stare trte) gewijd aan de wijnstok en de wijnbouw rondom Maribor. Het is een gezellige plek met een rijke geschiedenis en ... veel verschillende soorten wijnen!

De belangrijkste gebeurtenissen verbonden aan de wijnstok zijn het snoeien in het vroege voorjaar, de ceremoniële wijnoogst in het begin van oktober en Sint Maarten op 11 november. Tijdens het laatste decennium leverde Stara trta 35 tot 55 kg aan druiven per jaar, waarmee goed 100 speciaal ontworpen flessen worden gevuld. De wijn die voortkomt uit de druiven wordt Modra Kavcina (of Žametovka) genoemd en wordt voornamelijk geschonken aan hoogwaardigheidsbekleders, vorsten en andere staatshoofden.


Ligging op de kaart: Nummer 05
Regio: Pohorska
Adres: Vojasniska 8, SI-2000 Maribor

Bijzonderheid:
Met een leeftijd van meer dan 440 jaar is Stara trta het oudst levende bewijs van een edele wijnstok op onze planeet.

Accommodaties in de buurt


1. Camping Center Kekec
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties