Štajerska kisla juha


Štajerska kisla juha

Ingrediënten:

- 400 gr varkensvlees (bij voorkeur staart, oren en orgaanvlees: maag, long, hart)
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 grote ui
- 1 gele wortel
- 1 oranje wortel
- 1/2 gele paprika
- 1 kopje doperwten
- 5 teentjes knoflook
- kruiden:
-- 1 takje selderij
-- 2 takjes peterselie
-- 2 blaadjes lavas
-- 1 takje wilde marjolein
-- 1/2 takje tijm
-- 3 laurierblaadjes
-- 10 hele zwarte pepertjes
- 1/2 l koffieroom of volle melk
- 3 lepels maïsmeel
- 200 ml zure room
- azijn (naar smaak)
- zout (naar smaak)
- 1 eetlepel gedroogde bieslook
- papieren theefilters


Beschrijving

01. Verhit de olie in grote pan en bak de uien tot ze glazig zien.

02. Voeg het varkensvlees toe, bak deze lichtelijk en giet er vervolgens ca. 2 liter water bij.

03. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat het 1,5 uur zachtjes doorkoken.

04. Snijd ondertussen de wortels in plakjes en de paprika in blokjes.

05. Doe de kruiden in een filterzakje, zodat de soep helder blijft.

06. Voeg filterzakje(s) en wortels toe aan de soep en laat het nog 30 min. verder koken.

07. Voeg doperwten, paprika, knoflook en koffieroom (of melk) toe en breng de soep op smaak met zout.

08. Breng het geheel opnieuw aan de kook.

09. Voeg maïsmeel en zure room toe, roer goed door en laat nog 15 minuten doorkoken.

10. Aan het einde wordt de soep aangezuurd met azijn of balsamico. Verwijder het filterzakje met de kruiden.

11. Vlak voor het serveren wordt de soep bestrooid met bieslook.








Culinaire regio's van Slovenië




Dat het kleine Slovenië zoveel verschillende gastronomische specialiteiten kent is vooral te danken aan de verdeeldheid van het landschap en de culturele invloeden. In een poging om orde te scheppen in deze overvloed aan specialiteiten hebben deskundigen Slovenië in 24 gastronomische regio's verdeeld. Tot op heden hebben deze regio’s samen maar liefst 176 verschillende gerechten ontwikkeld die voort zijn gekomen uit locale ingrediënten en tradities.

Lees verder »

Advertenties

Advertenties