De Sloveense rivieren vormen een belangrijke schakel in het landschap, vooral ten aanzien van het toerisme. De zomers in Slovenië kunnen soms erg warm zijn, waardoor een verfrissende duik in één van de rivieren een heerlijke uitkomst biedt. De rivieren en hun oevers bieden vele mogelijkheden tot recreatie en ontspanning, gepaard met prachtige uitzichten.Soča

(Soča-rivier)


De turquoise Soča-rivier (Italiaans: Isonzo) is de meest bekende rivier in Slovenië in rankt op de lijst van mooiste rivieren in Europa. De rivier heeft een bijna onwerkelijke groenblauwe kleur, waardoor hij met regelmaat wordt aangeduid als 'The Emerald Beauty'. Van de Soča wordt beweerd dat het een van de weinige rivieren in de wereld is die zijn verbazingwekkende kleur over de gehele lengte behoudt. In ieder geval kunnen we met garantie zeggen dat het Sloveense deel zijn kleur tot de grens behoudt. De belangrijkste zijrivieren van de Soča zijn Koritnica, Lepenjica en Tolminka, die allen over de dezelfde kleur en eigenschappen beschikken.

De 137 km lange Soča heeft zijn bron in het bovenste deel van de Trenta-vallei (Zadnja Trenta) op een hoogte van 1100 m en mondt uit in de golf van Triëste, nabij de Italiaanse stad Monfalcone. Na een korte waterval begint de Soča aan zijn spectaculaire loop door een van de mooiste delen van Slovenië; een landschap gedomineerd door majestujeuze bergen, bosrijke hellingen, frisgroene weiden, pittoreske Alpendorpjes, typische Trenta-stijl huizen en vele grandioze natuurwonderen.

Op zijn pad richting de Adriatische Zee heeft de Soča-rivier enkele diepe kloven uitgehouden, waar Velika Korita Soče tot de mooiste hoort. De goed 750 m lange en 15 m diepe kloof bevindt zich nabij het dorp Soča, aan de weg Bovec-Trenta. De kloof is met name interessant door zijn nauwkeurig gepolijste en overhangende wanden, alsmede de smalheid van de rivier, waardoor de kleur nog intenser turquoise lijkt. Het contrast van de turquoise Soča, de beboste hellingen en de witte kalksteenbergen maken de omringende vallei een lust voor het oog.

Vanwege het sterke verval in het begin van zijn loop is de rivier een grandioze locatie voor rafters en kajakkers. Nabij Tolmin neemt de rivier een rustigere houding aan, waardoor ook minder ervaren kajakkers zich kunnen overgeven aan de rivier. Soča, samen met Koritnica is een waar watersportparadijs dat misschien wel tot de mooiste in Europa behoort. In de omgeving van de rivier is het mogelijk om te vliegvissen, mountainbiken, wandelen, paardrijden, parasailen, canyoning, bergbeklimmen ’s winters langlaufen en skiën.

Hoewel de Soča zijn turquoise kleur niet graag ‘los laat’, schijnt hij in oktober 1917 compleet rood te zijn geweest. Tijdens de Eerste Wereld oorlog werd hier de bloedigste militaire confrontaties op bergachtig terrein uit de geschiedenis uitgevochten, waarbij meer dan 300.000 soldaten het leven lieten (goed 1.000.000 slachtoffers totaal). Vandaag de dag zijn er nog vele bouwwerken, monumenten en musea in de omgeving die hiervan getuigen. Met het oog op de bescherming en het behoud van het erfgoed heeft men de wandelroute ‘het Pad der Vrede’ (Pot miru v Posočju) opgericht, een bijzonder interessante route met geweldige panorama’s over de omgeving. Een andere belangrijke wandelroute is de beroemde Soča route (Soška pot). Het 20 km lange pad loopt van de bron vanaf Soča-bron tot aan het dorp Kršovec, gelegen aan de rand van het nationale park.

Vele dichters en schrijvers, zowel in het verre verleden als in het heden, hebben geschreven over de schoonheid van de Soča. Deze schoonheid werd in juli 2007 vereeuwigd op het filmdoek voor de Disney film Chronicles of Narnia: Prince Caspian, waarin de Soča-rivier een deel van de filmset uitmaakte. Daarnaast werd de Soča-regio in 2008 bekroond met de titel “European Destination of Excellence”.


Ligging op de kaart: Nummer 01
Regio: Julijska

Bijzonderheid:
De turquoise Soča-rivier is de meest bekende rivier in Slovenië in rankt op de lijst van mooiste rivieren in Europa.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties