Wist u dat...?... maar liefst 78% van Sloveniës grondgebied hoger ligt dan 700m, wat haar tot het meest bergachtige land binnen de Europese Unie maakt.

... de oudste wijnrank ter wereld (Stara trta) zich in Maribor bevindt. Met een leeftijd van 440 jaar staat de wijnrank officieel geregistreerd in het Guinness Book of Records als oudste wijnrank ter wereld.

... Slovenië het enige land in Europa is waar de Slavische, Romaanse, Germaanse en Finoegrische culturen samen komen.

... Slovenië het op 43 na kleinste land ter wereld is (uit 192 landen).

... het Sloveense Kras (Karst) tot één van de mooiste karstgebieden ter wereld behoort. Het gebied is rijk aan indrukwekkende karstverschijnselen, zoals druipsteengrotten, periodieke meren, poljes, dolines, zinkgaten, blinde dalen, diepe aardkloven en karstbronnen. Tot op heden zijn er meer dan 8500 grotten ontdekt en elk jaar worden er meer dan 100 nieuwe gevonden.

... Slovenië na Zweden en Finland het groenste land van de Europa is. Goed 58% is bebost gebied en dit percentage wordt nog ieder jaar hoger!

... de Sloveense componist en muzikant Slavko Avsenik de grondlegger is van de wereldberoemde Oberkrainer muziek. In veertig jaar tijd werd Avsenik's muziek een voorbeeld voor de etnische muziek van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noord-Italië, Tsjechië en de Benelux-landen. De verkoop van meer dan 30 miljoen albums wereldwijd, heeft hem 31 Gouden, 2 Diamanten en 1 Platinum album opgeleverd.

... in Slovenië de vier grote geografische regio’s van Europa samen komen: de Alpen, de Middellandse Zee, de Dinarische Alpen en de Pannonische vlakte.

... de rivier de Ljubljanica, die door het hart van de Sloveense hoofdstad Ljubljana stroomt, maar liefst zeven verschillende namen heeft. De Ljubljanica ontspringt nabij Vrhnika, ten zuidwesten van de stad Ljubljana. Het grote geheim van de Ljubljanica bevindt zich echter in het deel voorafgaande aan de bron. Voordat de Ljubljanica zich nabij Vrhnika aan de oppervlakte gutst heeft de rivier zich al zes keer eerder aan de oppervlakte laten zien, om vervolgens weer enkele kilometers ondergronds zijn stroom te vervolgen. Iedere keer dat de rivier opnieuw aan de oppervlakte verschijnt krijgt hij een nieuwe naam: 1. Trbuhovica, 2. Obrh, 3. Stržen, 4. Rak, 5. Pivka, 6. Unica, 7. Ljubljanica

... de geografische term Karst is afgeleid van het Sloveense Karst-Plateau (Kras). Alle vergelijkbare gebieden op aarde danken hun naam aan het Sloveense ‘Kras’ dat sinds de 19de eeuw de benaming is voor het 500 m hoog gelegen, onherbergzame stuk land dat zich uitstrekt tussen Triëst, Nova Gorica en Postojna.

... de wereldberoemde Lippizaner-paarden hun oorsprong in Slovenië vinden. In het plaatsje Lipica, nabij de grens met Italië bevindt zich de stoeterij waar de paarden worden gefokt. De geschiedenis van Lipica is nauw verweven met de Habsburgers, die maar liefst 650 jaar regeerde over een groot deel van barok Europa. De paarden, die beroemd zijn om hun spierwitte kleur, waren erg geliefd bij keizerin Maria Theresia en haar echtgenoot Franz I. Stephan. De beste paarden uit de stoeterij van Lipica gingen naar de Spaanse Rijschool in Wenen. Vandaag de dag is Lipica de oudste stoeterij in Europa waar slechts één ras wordt gefokt.

3-daagse weersverwachting

Vreme

Advertenties

Advertenties