Wijn en Gastronomie


Wijnregio's en Wijnroutes


De Sloveense wijngaarden, druiven en wijnen behoren tot een van de minst bekende, maar tevens tot de kwalitatiefste ter wereld. Menige malen zijn de wijnen door internationale kenners geprezen en hebben ze vele medailles in de wacht gesleept bij internationale wijncompetities. Slovenië omhelst wijnen van goede kwaliteit met open armen. De kennis, traditie en kwaliteitseisen zijn van hoog niveau. De belangrijkheid van wijnen in Slovenië is onder andere terug te vinden in één van Slovenie’s grootste schatten, namelijk de 440 jaar oude wijnstok Stara Trta, gelegen in de stad Maribor. Stara trta is de oudste wijnstok ter wereld die sinds 2004 is opgenomen in het Guinness Book of Records. Nog ieder jaar wordt het plukken van de druiven groots gevierd. Heeft u een neus voor wijnen, bent u een kenner of een wijnhandelaar of bent u gewoon een genieter van goede wijnen....dan is Slovenië een ideale locatie voor u.

De regio's

Slovenië heeft drie wijnproducerende regio's: Primorje, Posavje, en Podravje. Elke regio is weer onderverdeeld in vele districten die elk hun eigen wijnroutes hebben. In totaal beschikken deze regio’s samen over 20 grotere wijnroutes. Daarnaast zijn er nog vele kleinere locale wijnroutes, die overigens niet minder interessant zijn. In de Sloveense taal worden verschillende termen gebruikt voor het aangeven van wijnroutes: Vinska Cesta, Vinska Turistična Cesta en Vinska pot.

Primorje

De naam ‘Primorje’ is afkomstig van de Sloveense woorden pri en morje, wat ‘bij de zee’ betekent. Hoewel slechts een klein deel van deze regio daadwerkelijk aan zee licht, is de positieve invloed van de Adriatische zee en het daarbij behorende klimaat tot diep in het achterland (tot in de Julische Alpen) aanwezig. Deze wijnregio is hiermee de enige in Slovenië die gekenmerkt wordt door een mediterraan klimaat en bovendien door de ijskoude Burja-wind. De Burja is niet alleen een zeer koude wind die een gevoelstemperatuur van -25 °C kan genereren, maar ook windvlagen van boven de 200km/u kan behalen. Dit is echter voornamelijk in het voor- en najaar. Het landschap hier wordt afgewisseld door glooiende heuvels, olijfgaarden, vijgenbomen, mediterrane vegetatie, pittoreske Kras-nederzettingen, hoge karstplateaus, bloesembomen, romantische rivierdalen, unieke karstformaties en de aanwezigheid van de strakblauwe Adriatische Zee. Het klimaat heeft een bijzonder positieve uitwerking op het landschap, de wijngaarden en dierlijke producten, zoals vleeswaren en kaas. Er gaat dan ook niets boven een goede locale rode wijn, geserveerd met Kraški Pršut (gedroogde ham) en Nanoski sir (Nanos kaas). De unieke mix van het Mediterrane klimaat, de Burja-wind en de rode aarde van het Karst zorgen voor karakterieke wijnen die nergens anders ter wereld zijn gelijke kent. Primorje is het enige Sloveense wijnbouwgebied waar meer dan 50% van de productie uit rode wijnen bestaat.

Beste roden wijnen:
Sauvignon Barrique, Merlot Barrique, Kraški Teran, Refošk, Malvazija, Cabernet Frank

Beste witte wijnen:
Zlata Rebula, Briški Tokaj, Malvazija, Beli Pinot

Wijnroutes:
01 – Briška vinska turistična cesta
02 – Vipavska vinska cesta
03 – Kraška vinska cesta
04 – Istrska vinska turistična cesta

Posavje

Posavje is in termen van productie de kleinste wijnregio in Slovenië, maar heeft de afgelopen periode een enorme groei doorgemaakt, waardoor het binnen Slovenië zelf steeds meer naamsbekendheid krijgt. Ondanks de enorme groei zal het altijd in de schaduw blijven staan van de machtige wijnregio’s Podravje en Primorje. Desalniettemin laat Posavje terecht van zich horen, aangezien de wijnen ook hier van sublieme kwaliteit zijn. De regio, die voornamelijk bekend staat om zijn gemengde wijnen, bezit 8706 hectare aan wijnbouwgronden verdeeld over vier gebieden: Dolenjska, Bela Krajina, Bizeljsko–Sermič, en Šmarje–Virštajn. Vooral de regio Bizeljsko-Sermič behoort tot de hoogtepunten in deze regio, zowel qua wijnen als qua wijnroutes. Een kenmerk van deze regio is het grote aantal zidanice en traditionele kelders, die het locale landschap op een mooie manier versieren.

Beste roden wijnen:
Modra Frankinja, Cviček, Belokranjčan, Metliška Črnina, Rdeči Sremičan

Beste witte wijnen:
Beli Pinot, Chardonnay, Sauvignon, Rumeni Muškat, Renski Rizling, Rumeni Plavec, Bizelčan, Beli Sremičan

Wijnroutes:
05 – Belokranjska vinska turistična cesta
06 – Podgorjanska vinska turistična cesta
07 – Dolnjedolenjska vinska turistična cesta
08 – Gornjedolenjska vinska turistična cesta
09 – Bizeljsko-Sremiška vinska turistična cesta

Podravje

De Podravje wijnregio is alles wat je van een romantische wijnstreek mag verwachten. De glooiende heuvels, onaangetaste rivieren, pittoreske heuveltopnederzettingen, kronkelende panoramawegen, oude cultuursteden, en als kers op de taart...ongekend goede witte wijnen. De regio kan worden beschouwd als de bakermat van de moderne wijnbouw op aarde, aangezien zich hier de oudste wijnstok ter wereld bevindt. Stara Trta (De Oude Wijnstok) is 440 jaar oud en staat sinds 2004 beschreven in het Guinness Book of Records. De nieuwste archeologische vondsten wijzen erop dat de Kelten en Illyriërs het wijnmaken van de Grieken hadden geleerd. Tijdens de Romeinse periode was de Podravje regio beroemd om zijn uitstekende wijnen en werd na de inval van de Barbaren de eerste commerciële wijnbouwregio in Europa. Podravje is de grootste wijnbouwregio in Slovenië en wordt onderverdeeld in zes gebieden: Maribor, Radgona-Kapela, Srednje Slovenske Gorice, Haloze, Ljutomer-Ormož, en Prekmurske Gorice. Het gematigde klimaat en de unieke bodemsamenstelling zijn ideaal voor de productie van rijke, aromatische witte wijnen. De beste witte wijnen van de regio zijn vergelijkbaar met die van de Duitse Rijn- en Moezelwijnen, maar zijn over het algemeen aromatischer, zoeter, en sterker, dankzij het warmere klimaat. De witte wijnen uit deze regio behoren tot de meest prestigieuze in Slovenië.

Klopotec

‘Als je de wijngaarden kunt horen, dan weet je dat je in Podravje bent.’ De klopotec is een molenachtige ratel die aan het einde van de zomer in de wijngaarden van de Podravje-regio wordt geplaatst om de vogels af te schrikken. Het vrolijk ratelende geluid voorspelt goed nieuws. Het kondigt een goede oogst aan en verblijdt het hart van elke wijnliefhebber. Dat is de reden waarom de ‘klopotec’ een belangrijk visueel en akoestisch kenmerk van de Sloveense wijnbouwregio’s is. Hoewel de klopotec niet uniek is aan deze regio (komt ook in Zuidoost-Oostenrijk en Noordoost-Kroatië voor), wordt deze in Slovenske gorice, Haloze en Prlekija als nationaal symbool gezien.

De molen heeft vier, zes of acht wieken en een as met een ‘staart’, zodat de constructie automatisch de juiste windrichting oppakt. Als de as draait worden de houten hamers opgetild uit hun rustpositie. Als ze weer terugvallen geven ze een ritmisch geluid af op een houten klankbord. De kwaliteit van het geluid is afhankelijk van het type hout waarvan de hamers en klankbord gemaakt zijn. Het Sloveense woord klopotec (in sommige dialecten klapoc) is afkomstig van het werkwoord ‘klopotati’, wat ‘rammelen’ betekent.

Beste roden wijnen:
Modri Pinot

Beste witte wijnen:
Laški Rizling, Traminec, Rumeni Muškat, Beli Pinot, Sauvignon, Renški Rizling, Rizvanec, Šipon, Chardonnay, Sivi Pinot

Wijnroutes:
10 – Šmarsko-virštanjska vinska turistična cesta
11 – vinska turistična cesta Haloze
12 – vinska turistična cesta Goričko
13 – Srednje Slovenjegoriška vinska turistična cesta
14 – Ormoška vinska turistična cesta
15 – Jeruzalemska vinska turistična cesta
16 – Radgonsko-Kapelska vinska turistična cesta
17 – Podpohorska vinska turistična cesta
18 – Mariborska vinska turistična cesta
19 – Gornje Slovenjegoriška vinska turistična cesta
20 – Lendavska vinska turistična cestaSloveense wijnregio's
Aanrader:


Advertenties