UNESCO in Slovenië


Ondanks het feit dat Slovenië over vele natuurlijke en culturele wonderen beschikt, staan er slecht twee van deze wonderen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarnaast staan er vier bezienswaardigheden (Klassieke Karst - 1994, Fuzina Heuvels in Bohinj - 1994, Partizaner Oorlogsziekenhuis Franja - 2000, Kwikmijn van Idrija - 2007) op de voorlopige lijst, in afwachting om op de 'grote' lijst te komen.

Grotten van Škocjan

Van de ruim 8500 ontdekte grotten die Slovenië telt ranken de grotten van Škocjan aan de top van meest indrukwekkende grottenstelsels, zowel op lokaal niveau als op wereldschaal. De grotten van Škocjan werden in 1986 wegens de uitzonderlijke schoonheid opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 1999 werden de grotten toegevoegd aan de lijst Ramsar Directory of Wetlands of International Importance en in 2004 werden de grotten ingeschreven in het wereldnetwerk van biosfeerreservaten, genaamd MAB - "De mens en de biosfeer". Dit alles was onder toezicht van UNESCO. Lees meer »

Prehistorische paalwoningen

Sinds 2011 is Slovenië de trotse bezitten van zijn eerst Culturele Werelderfgoed. Dit erfgoed deelt Slovenië echter met Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Duitsland en Frankrijk. Het erfgoed omvat 111 kleine prehistorische paalwoningnederzettingen in de Alpen-regio, waarvan er zich twee in Slovenië bevinden. Ten zuiden van Ljubljana bevind zich het grootste Sloveense en tevens meest zuidelijke moeras in Europa, gendaamd Ljubljansko barje. Hoewel dit drassige gebied op geen enkele wijze ideaal was voor bewoning, hebben tal van archeologische vondsten bewezen dat Ljubljansko barje al sinds de Bronstijd bewoond was. Deze bewoners leefden op paalwoningen, dreven handel met vele Europese culturen en hadden goede kennis van het vervaardigen van aardewerk en koperen voorwerpen.

Partizaner Oorlogsziekenhuis Franja

Partizanska vojna bolnica Franja staat niet op de 'grote' lijst van UNESCO, maar behoort zeker tot één van de meest waardevolle culturele schatten van Slovenië. Het Partizaner oorlogsziekenhuis Franja is een cultureel monument van nationaal belang met het label van “Europees Cultureel Erfgoed”. Ondanks het feit dat het ziekenhuis door een aardbeving werd beschadigd, is het nog steeds het symbool van de internationale alliantie en weerstand, en boven alles een kostbare herinnering van humaniteit, grootmoedigheid en kameraadschap. Het ziekenhuis is na de aardbeving gerestaureerd en staat weer open voor publiek. Lees meer »Advertenties

Advertenties

Advertenties