Religie in het prechristelijke SloveniëOver de oudsloveense mythen en legenden zijn slechts weinig geschreven bronnen terug te vinden, waardoor het lastig is om de religieuze geschiedenis van de prechristelijke Slovenen te beschrijven. Wel is duidelijk dat de prechristelijke Slovenen heidenen waren, die geloofden in natuurgoden. Zo werden alle natuurlijke en levende objecten aanbeden, bijvoorbeeld de zon en de maan, het vuur, het water, de bergen, de bomen en de gewassen. Al deze natuurlijke elementen zijn een bron van leven, waardoor ze een eer betoonden aan de bijbehorende god.


Een aantal Slavische goden op een rijtje:Triglav

Triglav (ook wel Troglav en Tvrdoglav) is een driekoppige god, die niet alleen in de Slavische wereld bekend is. Ondanks de vele beschikbare bronnen, is tot op heden niet helemaal duidelijk wat het verschil is tussen Svetovid en Triglav. Uit de vele topografische namen, die terug te vinden zijn in de Slavische landen, kan worden geconcludeerd dat Triglav een belangrijke god was. Zo is de driekoppige en tevens hoogste berg van Slovenië, Triglav genaamd. Daarnaast is Troglav de hoogste berg van de Dinaria. Triglav staat voor god van de hemel, de aarde en de onderwereld.

Svarog

Volgens zeggen van sommige experts was Svarog de oppergod van de Slavische mythologie, waardoor hij de bijnaam van ‘oervader’ kreeg. Uit het woord svaro, dat ‘hemel bewegen’ betekent, was Svarog een hemelse godheid. Svarog's vrouw was Vida, en hun kinderen waren alle overige goden. Hun oudste en tevens belangrijkste zoon was Perun.

Perun

Perun behoort ongetwijfeld tot een van de weinige Slavische goden waarvan gezegd kan worden dat hij door alle Slavische volkeren werd aanbeden. De naam betekent ‘degene die toeslaat’ De Slavische god Perun wordt vergeleken met de Germaanse god Donar, wat zou betekenen dat hij de god van de donder en bliksem was. Doordat hij deze krachten had zou hij een oppergod geweest kunnen zijn, vader van de hemel.

Svetovid

Svetovid (ook wel Svantevit) is een speciale Slavische god. Met zijn vier hoofden, die alle hoeken van de hemel konden overzien, wordt hij verheven tot een belangrijke god die alles hoort en ziet. Hij weet wat er gebeurde in het verleden, heden en in de toekomst.

Kresnik

Kresnik is ongetwijfeld een van de belangrijkste goden uit de Sloveense mythologie. De naam betekent ‘vreugdevuur’. Het vuur symboliseert de zon, het licht en andere positieve kwaliteiten. Daarmee kan worden gesteld dat hij een zonnegod was, of iemand die indirect met de zon verbonden was. Woonachtig aan de top van een berg, dat het centrale punt van de hemel, aarde en onderwereld was, beschermde hij de omgeving. Kresnik wordt in Slovenië op 24 juni (aanbidding van de midzomernacht) gevierd en herdacht met grootse vreugdevuren.

Živa

Živa is een van de weinige vrouwelijke godinnen die op Sloveens grondgebied werd aanbeden. Zij was de godin van alles wat leeft, groeit en bloeit.

Morana

Morana is de Slavische godin van de dood en winter. Zij was de enige onder de goden die niet aanbeden mocht worden.

Kurent

Kurent is een fantasie- of sprookjeswezen uit de Sloveense mythologie, die bij andere Slavische volkeren niet bekend is. Kurent verschijnt aan het begin van de 19e eeuw in de folkloristische verhalen als god van de vreugde en wijn. In sommige verhalen verschijnt hij als een wezen met een magisch snaarinstrument waarmee hij mensen tot dansen aan kon zetten. Daarnaast bestaat er nog een versie waarbij hij als patroonheilige van het leven, vreugde en vrolijkheid fungeerde. Kurent is tegenwoordig het belangrijkste wezen tijdens het Sloveense Carnaval, beter bekend als Kurentovanje.

Belin

De aanbidding van Belin werd tot in de tweede helft van de 19e eeuw in de omgeving van Tolmin uitgevoerd. Ze aanbaden hem als een groot genezer en geloofden dat hij met zijn sleutel blindheid kon genezen. Belin is ook bekend bij de Kelten onder de naam Belenus. De Kelten waren de voorgangers van de Slaven op het Sloveense grondgebied. Naar waarschijnlijkheid was de verering van Belenus nog in leven op het Sloveense grondgebied toen de eerste Slaven zich daar settelden. De Slaven kenden al de witte god Belibog (god van het licht, de dag en de goedheid). Licht en goedheid staan garant voor genezing, vandaar dat deze goden samen als één god werd vereerd.

3-daagse weersverwachting

Vreme

Advertenties

Advertenties