Sloveense rockmuziekDe Sloveense rockmuziek heeft sinds de jaren '60 een belangrijke rol gespeeld in de Sloveense maatschappij, daarom wordt er hieronder een kort beeld geschetst van de Sloveense rockgeschiedenis.


jaren '60

In de jaren '60 van de twintigste eeuw verschenen de eerste rock bands van het voormalige Joegoslavië, waar het huidige Slovenië ook onder viel. De reactie hierop uitte zich in enkele politieke vervolgingen, aangezien deze muziekstijl niet binnen het plaatje van het Communisme viel.


jaren '70

Begin jaren '70 volgde er een bloeiende periode van kwaliteitsrock dat zich kon meten met de internationale rockproductie. In het toenmalige Joegoslavië werden bepaalde internationale rockplaten toegestaan, wat niet het geval was in de andere Communistische landen van Oost-Europa. Halverwege de jaren '70 kwam er een ommekeer in de rockmuziek in de vorm van punk rock. De punk rock was een reactie tegen de muziekstromen van die tijd en de haat tegen het politieke regime. De Joegoslavische punk bands waren de eerste punk bands ooit gevormd in een socialistische staat. Een van de eerste bands (Pankrti) werd opgericht in 1977 in Ljubljana. In Slovenië werd punk rock al snel populair en bereikte praktisch alle uithoeken van het land, wat nergens anders ter wereld gebeurde. Slovenië werd zo het centrum voor de punk rock in Joegoslavië.


jaren '80

De tijd van de Sloveense punk rock zette zich voort, waarbij grote namen als Psycho-pad en Elvis Jackson succesvol door Europa toerden. In 1984 kwam de "Neue Slowenische Kunst", alias NSK, om de hoek kijken. De NSK is een controversieel politiek kunstcollectief waarvan de muziekgroep Laibach de medeoprichter is. De naam ‘Laibach’ is de Duitse naam voor de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Deze Sloveense avant-garde muziek groep wordt sterk geassocieerd met industriële en neoklassieke muziekstijlen. Sinds de oprichting in 1980 is Laibach omgeven door controverse. In een stijl die men zelf als 'totalitaire pop art' omschrijft wordt veelvuldig gebruikgemaakt van elementen uit het nazisme en het stalinisme. De groep werd door de Joegoslavische politiek verschillende malen een verbanning opgelegd. Ondanks werd Laibach wereldwijd bekend en tot op heden meest verkochte rockmuziek van Sloveense bodem. De jaren '80 waren tevens de jaren dat de grote Sloveense rockband Šank Rock zijn intrede deed. Tijdens hun langdurige carrière hebben zij 13 albums uitgebracht en vele trouwe fans gewonnen. Vanaf het vroege begin tot het einde, wat in januari 2011 was, hebben zij dezelfde muziekstijl aangehouden. Ze zijn niet bezweken aan de moderne muziekinvloeden, waardoor ze een unieke verschijning in de Sloveense rockmuziekwereld zijn geworden.


jaren '90

De jaren '90 mogen worden beschouwd als de 'geboortegolf' van de beste Sloveense rockbands. In 1990 werd de rockband Big Foot Mama opgericht waarvan gezegd wordt dat het de beste rockgroep van de jaren '90 was. In 1995 zag de rockband Siddharta het levenslicht, in 1996 was de beurt aan Dan D, 1998 aan Zaklonišče Prepeva en 1999 aan Naio Ssaion.


Het nieuwe millennium

De bands, opgericht in de jaren '90, laten in het nieuwe millennium het achterste van hun tong zien, waarvan Siddharta de absolute topper genoemd mag worden. Deze vijfkoppige rockband uit Ljubljana werd in 1995 opgericht en is sinds die tijd uitgegroeid tot Slovenië's populairste rockband. Siddharta heeft een eigen sound gecreëerd en is geliefd onder alle lagen van de bevolking. In maart 2005 bracht Siddharta in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Polen, Kroatië en Slovenië een internationale versie van hun best verkochte album Rh- uit. Datzelfde jaar traden ze tijdens het Exit Festival in Novi Sad (Servië) voor het eerst op voor het internationale publiek. En als slagroom op de taart werd Siddharta in november 2005 beloond hun eerste MTV European Music Award (EMA) voor Beste Act. Luister naar muziek van Siddharta


DWEAL

Deze band uit Maribor is opgericht in 2005 en wordt gezien als de beste nieuwkomer van het nieuwe millennium. De band wordt gevormd door zanger en gitarist Matjaž Goričan, drummer Denis Jančič , bassist Martin Počkar en gitarist Vasja Bajde. DWEAL heeft het grote handboek voor Rock, Metal en Pop aan de kant gegooid en deze genres omgevormd tot hun eigen "Drop Rock". Hun sound wordt gekenmerkt door sterke vocals, sing-along refreinen, laag gestemde gitaren en heavy breakdown riffs. DWEAL deelde het podium met grote namen en speelde op festivals als het Exit Festival (Servië), het grootste festival van Zuid-Europa. In 2010 werd hun eerste videospot opgenomen voor de single 'The Forgotten'. Naar aanleiding hiervan gaven ze optredens in Slovenië, Oostenrijk, Duitsland en Nederland onder de naam 'The Forgotten Tour'. De video staat op de derde plaats in de Top 20 van het Amerikaanse radiostation "Rock101Radio" en werd geprezen in het online magazine " Podoba-glasba" voor de uitstekende weergavekwaliteit. Luister naar muziek van Dweal

3-daagse weersverwachting

Vreme

Advertenties

Advertenties