De geschiedenis van muziek in SloveniëOermuziek

Al meer dan 35.000 jaar wordt er op het huidige Sloveense grondgebied een vorm van muziek gespeeld, waarvan helaas niet bekend is hoe deze muziek geklonken heeft. In een grot nabij Cerkno heeft men in 1995 een van 's werelds oudste muziekinstrumenten gevonden (+/- 43.100 jaar oud), die bekend staat als 'de fluit van Divje Babe'. De fluit is gemaakt van het dijbeen van een holenbeer, doorboord met grote gaten. Deze fluit is te bezichtigen in het Sloveens Nationaal Museum in Ljubljana (Narodni Muzej Slovenije), waar men de vermeende fluit in verband brengt met het "einde van het Midden-Pleistoceen" en de tijd van de Neanderthalers.

De eerste Sloveense muziek

De oorsprong van de Sloveense muziekkunst gaat terug naar de 8e eeuw met de komst van het christendom in Karantanië. Karantanië was een Slavisch vorstendom in de Oostelijke-Alpen. Tijdens de inhuldiging van de Karantanische hertogen werd het Kyrie gezongen in de Sloveense taal. Uit fragmenten van de 10e en 11e eeuw valt te lezen dat de inwoners van Karantanië in 753 hun eerste kathedraal bouwden, waar Sloveense liturgische muziek werd gezongen. Via Germaanse minnezanger Ulrich von Liechtenstein en de 15e eeuwse dichter-componist Oswald von Wolkenstein kwamen de Slovenen in aanraking met seculiere liederen. Beiden spraken overigens in de Sloveense taal.

Renaissance en Verlichting

Tijdens de Renaissance was kerkelijke muziek bijzonder populair. In de tijd van de Protestantse Reformatie in de 16e eeuw, werd muziek gebruikt bij de bekering van het volk. Het eerste Christelijk Sloveense liedbundel, ‘Eni Psalmi’, werd gepubliceerd in 1567. In deze periode maakte componisten als Jacobus Gallus en Jurij Slatkonja hun opkomst. Jacobus Gallus was in zijn tijd een erkend en zeer gerespecteerd componist. Zijn opus bestaat uit zestien Missen in vier delen. Hij zette liturgische en Bijbelse teksten op muziek in 374 motetten. Met zijn collectie Opus Musicum behoort hij tot de belangrijkste Europese componisten van motetten.

Late 19e eeuw en begin 20e eeuw

In 1848 ontstond de politieke en populaire beweging ‘Zedinjena Slovenija (een organisatie dat pleitte voor een verenigd onafhankelijk Slovenië binnen het Hertogdom Oostenrijk)’. Na de vorming van ‘Zedinjena Slovenija’ begon muziek een patriottische rol te spelen, met name in politieke en culturele gebeurtenissen. In 1892 werd in het nieuwe Regionale Theater de Sloveense Opera opgericht, dat samen met het Duitse ensemble gedeeld werd. In 1908 werd de Sloveense Filharmonie opgericht. Onder leiding van de Tsjechische dirigent Vaclav Talich bereikte het Sloveense Filharmonische Orkest een record aantal bezoekers.

3-daagse weersverwachting

Vreme

Advertenties

Advertenties