Gezondheidszorg


Mocht tijdens het verblijf in Slovenië medische hulp nodig zijn, dan is het de bedoeling naar de eerste hulp van een ziekenhuis (splošna nujna medicinska pomoč / urgenca) te gaan. Neem altijd een paspoort en de papieren van de ziektekosten-verzekering mee.


Vaccinaties

Er zijn geen vaccinaties nodig voor een bezoek aan Slovenië.


Europese gezondheidskaart / EHIC

Binnen de Europese Unie bestaat er een overeenkomst over de betaling van kosten voor medische hulp, waardoor u voor medische hulp in Slovenië voldoende heeft aan een Europese gezondheidskaart, ook wel EHIC genoemd. Deze is te verkrijgen bij de ziektekostenverzekeraar. Sommige ziektekostenverzekeraars hebben de EHIC al in de zorgpas verwerkt. Wij raden tevens aan een goede reisverzekering af te sluiten.


Lijst van algemene ziekenhuizen in Slovenië:


Univerzitetni klinični center Ljubljana Ljubljana
Univerzitetni klinični center Maribor Maribor
Splošna bolnišnica Dr. Jožeta Potrča Ptuj
Splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca Šempeter pri Gorici
Splošna bolnišnica Brežice Brežice
Splošna bolnišnica Celje Celje
Splošna bolnišnica Izola Izola
Splošna bolnišnica Jesenice Jesenice
Splošna bolnišnica Murska Sobota Murska Sobota
Splošna bolnišnica Novo Mesto Novo Mesto
Splošna bolnišnica Slovenj Gradec Slovenj Gradec
Splošna bolnišnica Trbovlje Trbovlje

Alarmnummer 112

Bel in geval van nood 112 voor spoedeisende hulp (ambulance en brandweer). Voor de politie 113.


Tandarts

Tandartspraktijken kunnen in Slovenië als volgt worden aangegeven ‘zobozdravnik’ of ‘zobozdravstvena ordinacija' of 'zobna ambulanta'. Buiten de normale uren is er in de grote steden een dienstdoende arts voor noodgevallen.


Apotheek

Medicijnen worden op vertoon van een recept in apotheken (lekarna) afgegeven. De meeste apotheken zijn geopend van ma t/m vrij 7.00-19.00 uur en zaterdag 07.00-13.00 uur. In de grote steden is er een 24-uurs apotheek.


Teken

Slovenië is een bosrijk land waardoor de kans op een tekenbeet altijd aanwezig is. Controleer uzelf na een (bos)wandeling altijd op teken. Deze kunt u verwijderen met een speciale tekentang, of u kunt dit bij een huisarts laten doen. Om de kans op besmetting te verminderen wordt aangeraden om de teek binnen 24 uur te verwijderen.Advertenties

Advertenties

Advertenties