GeschiedenisHistorische mijlpalen

Slovenië bestaat dit jaar 20 jaar en is daarmee één van de jongste staten ter wereld. Desondanks heeft het grondgebied van het huidige Slovenië al meer dan 250.000 jaar aan menselijke geschiedenis achter de rug. Des te meer een reden om de rijke geschiedenis van dit prachtige Mediterrane Alpenland te ontdekken.


250.000 v.Chr.

Prehistorie: Oudste sporen van menselijke bewoning gevonden in een grot nabij Loza pri Orehku.

45.000 v.Chr.

Prehistorie: In 1995 is in de karstgrot Divje Babe één van de oudste muziekinstrument ter wereld gevonden.

2000 v.Chr. – 800 v.Chr.

Bronstijd: ten zuiden van het huidige Ljubljana bevindt zich een van de grootste moerasgebieden van Zuid-Europa, genaamd Ljubljansko barje. Hoewel dit drassige gebied in het verleden op geen enkele wijze ideaal was voor bewoning, hebben tal van archeologische vondsten bewezen dat Ljubljansko barje al sinds de Bronstijd bewoond was. Deze bewoners leefden op paalwoningen, dreven handel met vele Europese culturen en hadden goede kennis van het vervaardigen van aardewerk en bronzen voorwerpen.

800 v.Chr. – 100 v.Chr.

IJzertijd/Hallstatt: De Illyriërs vielen het gebied ten zuiden van de rivier de Sava binnen. Op het zelfde moment vielen de Kelten het gebied ten noorden van de rivier de Sava binnen. Zij stichten koninkrijk Regnum Noricum; de eerste staat op Sloveens grondgebied.

100 v.Chr. – 500 n.Chr.

Romeinse tijd: Romeinen annexeerden het Keltische koninkrijk Regnum Noricum. Gaius Julius Caesar stichtte de nederzetting Cividale del Friuli aan de voet van de Julische Alpen. Hierdoor werden de Julische Alpen naar hem vernoemd. De steden Emona (Ljubljana), Poetovio (Ptuj), Celeia (Celje) werden gesticht.

500 – 600

Grote volksverhuizing: Door invallen van Germaanse stammen op het Sloveense grondgebied verzwakt de macht van de Romeinen. Slavische stammen ‘verhuizen’ vanuit de Karpaten naar het westen.

570

Eerste Slavische stammen vestigen zich in de regio tussen de Alpen en de Adriatische Zee.

623

Onder leiding van Samo werd de eerste Slavische staatsvorm in de geschiedenis gesticht, die zij Karanthanië noemden.

700

In Karanthanië ontstond er nieuwe bestuursvorm, waarbij het ‘gewone’ volk de nieuwe vorst verkoos en kroonde. Deze vorm van democratie was uniek in het feodale Europa van de vroege Middeleeuwen.

745

Karantanië werd opgenomen in het Frankische Rijk. Hierna werd de bevolking gekerstend.

869 – 874

Toen het Frankische Rijk viel, stichtte de Karintische prins Kocelj een kortdurend onafhankelijk Sloveens koninkrijk in Lager Pannonië.

896

Finoegrische Magyaren, onder leiding van Árpád, vestigen zich in de Pannonische vlakte (Hongarije)

907

Het Sloveense grondgebied wordt ingenomen en geregeerd door Magyaren.

955

Duitse koning Otto I verslaat de Magyaren in de Slag van Lechfeld.

976

Ostmark werd gesticht. Karantanië werd een hertogdom op zichzelf, inclusief Stiermarken en het huidige Oost-Tirol.

1000

De regio’s Karinthië, Stiermarken en Krain worden opgenomen in Groot Karantanië.

1000

De vroegst bekende verslagen van het geschreven Sloveens (Freising manuscripten) dateren uit deze periode. De manuscripten staan bekend onder de naam Brižinski spomeniki.

1160

Het machtige kasteel van Celje (Stari Grad) werd rond deze periode gebouwd door de Karintische graven van Vovberg.

1282

Slovenië maakte onderdeel uit van het Habsburgs gezag, waar het grondgebied werd onderverdeeld in de hertogdommen (en latere kroonlanden) Krain, Karinthië en Stiermarken. Onder de Habsburgers was het Sloveense grondgebied voor goed 600 jaar ‘redelijk’ stabiel, waardoor de Slovenen voor het eerst de kans kregen om een ‘eigen’ nationaliteit te ontwikkelen met een eigen cultuur en gewoontes.

1313

Stari Grad in Celje werd kwam in handen van hun erfgenamen - De Heren van Žovnek.

1341

De Heren van Žovnek werden door de Duitse keizer Lodewijk van Beieren tot Graven van Celje benoemd. De ambitieuze en succesvolle familie drukte een onuitwisbare stempel op hun korte regeringstijd. Hun rijkdom groeide constant, ze kregen enorme politieke macht en trouwden met buitenlandse heersers. Hierdoor behoorde Celje tot een van de belangrijkste steden in Centraal-Europa.

1396

Graaf Herman II. won sympathie van keizer Sigismund van Luxemburg door zijn strijd tegen de Turken bij Nikopolje, waar hij de keizer gered had van zijn dood.

1408

Barbara van Celje trouwde met Sigismund van Luxemburg (Rooms koning, keizer van het Heilige Roomse Rijk, koning van Bohemen, keurvorst van Brandenburg en koning van Hongarije).

1443

In de laatste periode dat de Graven aan de macht waren, onder leiding van Friderik II. en Ulrik, werd hun kracht steeds vaker op het slagveld getoond, vooral tegen de machtige Habsburgers. In 1443 stonden de Habsburgers en Graven verschillende malen oog in oog op het slachtveld, met zeer zwakke resultaten van de Habsburgers. De Graven bleven hun status, macht en grondgebieden behouden, maar tekenden met de Habsburgers een erfeniscontract, dat een uiterst belangrijke rol heeft gespeeld in het uitsterven van de Graven van Celje.

1456

Ulrik van Celje werd door de Hongaarse Hunjadi vermoord. Ulrik had geen troonopvolgers en geen erfgenamen. Hiermee kwam een einde aan het imperium van de Graven van Celje. Alle landgoederen gingen naar de Habsburgers, waardoor bijna het volledige Sloveense grondgebied onder de Oostenrijks-Hongaarse monarchie viel.

1914

Aartshertog Frans Ferdinand van Oostenrijk en zijn vrouw Sophie werden tijdens een bezoek aan het Bosnische Sarajevo doodgeschoten, wat leidde tot de Eerste Wereld Oorlog.

1915 – 1918

De frontlinie van Soča, tussen Italië en Oostenrijks-Hongaarse monarchie, was het toneel van de grootste veldslag in bergachtige gebieden in de hele geschiedenis van de mensheid. Meer dan 300.000 soldaten lieten hierbij het leven. Uiteindelijk won het Oostenrijks-Hongaarse Rijk het bloederige gevecht aan het Soča-front, alsmede de Slovenen.

1918

Het Oostenrijks-Hongaarse Rijk geeft zich over. Slovenië maakte vanaf nu onderdeel uit van de kortstondige Staat van Slovenen, Kroaten en Serven. Nadat Koninkrijk Servië zich erbij voegde werd de naam omgedoopt tot Konkrijk der Serven, Kroaten en Slovenen.

1929

Op 6 januari 1929 greep koning Alexander de macht en hernoemde het land tot het Koninkrijk Joegoslavië.

1941

In de Tweede Wereld Oorlog werd Slovenië opgedeeld tussen Duitsland, Italië en Hongarije.

1945

Einde Tweede Wereld Oorlog. Slovenië ging als Volksrepubliek Slovenië deel uitmaken van het Democratisch Federatieve Joegoslavië.

1963 – 1991

Slovenië maakte deel uit van de Socialistische Federatieve Republiek Joegoslavië (SFRJ)

1990

88,2% van de Slovenen stemde in een nationaal referendum ‘vóór’ een zelfstandige Republiek Slovenië.

1991

Slovenië verklaarde zijn onafhankelijkheid van SFR Joegoslavië. Naar aanleiding hiervan begon op 27 juni de 10-daagse oorlog

1992

Slovenië werd door EU en VS officieel als staat erkent.

2004

Slovenië trad toe tot de EU en NAVO.

2007

Slovenië verruilde Tolar voor Eurovaluta. Toetreding tot Schengen.

2008

Slovenië leidde het EU-voorzitterschap.

3-daagse weersverwachting

Vreme

Advertenties

Advertenties