Pannonische-regio


Pannonië

Pannonië (Panonski svet) beslaat 21.2% van het totale Sloveense grondgebied. Waar nu de glooiende heuvels en de weidse vlakten het landschap domineren, lag tot bijna 600.000 jaar geleden de Pannonische Zee, waardoor men bijna overal in het landschap fossiele schelpen kan terug vinden. Slovenië ligt langs de gehele oostgrens in het 'oude zeegebied', waardoor het geografisch gezien een uniek stukje Slovenië is.

Landschap

Het dromerige landschap langs de benedenloop van de rivieren Drava, Kolpa, Mura, en Sava is bijzonder vruchtbaar en rijk aan zonnebloem- en maïsvelden en pittoreske wijnbouwheuvels. Het gebied is liefelijk, zonnig, gezellig en absoluut een must-see voor liefhebbers van kwaliteitswijnen en thermale baden. Dankzij de Pannonische Zee zijn er in deze regio ontelbaar veel bronnen te vinden, waarvan de helende krachten al vele malen bewezen zijn.

Flora

Het langgerekte gebied van de Pannonische vlakte is rijk aan vele soorten bomen, planten, struiken, bloemen, grassen en mossen. Een aantal veel voorkomende soorten bomen zijn de Grove den, Berk, Beuk en Eikenboom. Het is lastig om een beschrijving van de vegetatie te geven, aangezien de Pannonische vlakte een zeer gevarieerde regio is, rijk aan duizenden soorten bloemen en planten. Enkele bekende zijn de narcis, steenroos, Siberische Iris en veldbloemen, zoals madeliefjes, paardenbloemen, boterbloemen en sneeuwklokjes.

Fauna

De bekendste bewoner van deze regio is ongetwijfeld de ooievaar. Op vele locaties zijn de grote nesten terug te vinden, met name op de stroompalen en daken van gebouwen. Andere grotere diersoorten in deze omgeving zijn edelherten, vossen, eekhoorns, konijnen, uilen, egels, muizen en smaragdhagedissen.

3-daagse weersverwachting

Vreme

Advertenties

Advertenties