Middellandse Zee-regio


Mediterraan Slovenië

Mediterraan Slovenië (Sredozemski svet) beslaat 8,6% van het totale Sloveense grondgebied. De exacte grens tussen het Mediterrane Slovenië en het Dinarische Karstlandschap is lastig te bepalen, maar over het algemeen wordt er gekeken naar de klimatologische omstandigheden en de vegetatie, die kenmerkend zijn voor het Middellandse Zeegebied. Zo zijn er in de zuid-zuidwestelijke gedeeltes van de Alpenregio gebieden te vinden waar een Mediterraan klimaat heerst. Puur landschappelijk gezien wordt alleen de regio tussen de kust en Kraški rob aangehouden, ofwel Sloveens Istrië.

Landschap

De Sloveense kust is een bijzonder sfeervol stukje Adriatische kust, waarvan de lengte slechts 46,6 bedraagt. Het diverse landschap wordt afgewisseld door wijn- en olijfgaarden, geurende vegetatie, charmante plaatsjes en de strakblauwe Adriatische Zee. Nabij Strunjan bevindt zich een natuurgebied met een rijkdom aan mergel en zandsteen en de unieke, tachtig meter hoge Strunjan klif, de hoogste flyschmuur aan de Adriatische kust. De kust van Strunjan is met een lengte van vier kilometer het langste stuk onbebouwde kust in de gehele Golf van Triëst. Het zuidelijke deel van de kust wordt gedomineerd door de zoutpannen van Sečovlje, waar al meer dan 700 jaar op traditionele wijze zout uit de zee gewonnen wordt. Kortom, iedere kilometer van de Sloveense kust verbergt een nieuwe verrassing.

Flora

In het uiterste westen van Slovenië vinden we een mediterrane vegetatie. Typische bomen van deze vegetatie zijn de Amandelboom, Vijgenboom, Tamarisk, Laurierboom, Oleander en Olijfboom. Op de hellingen en rotsen groeien Cipressen die worden afgewisseld door pijnbomen. Typische vegetatie voor de mediterrane gebieden is de Maquis en de Garrigue.

Fauna

Het warme klimaat is een ideale locatie voor reptielen, amfibieën en vogels. Veel voorkomende diersoorten zijn schildpadden, hagedissen, kikkers, padden, salamanders en vlinders.

3-daagse weersverwachting

Vreme

Advertenties

Advertenties