Dinarische-regio


Dinarische Alpen

De Dinarische Alpen (Dinarski svet) beslaan 28.1% van het totale Sloveense grondgebied. Deze regio is zonder twijfel de meest geheimzinnige bestemming van Slovenië. Met name de schoonheid van het Sloveense Kras laat niemand onberoerd. Kras is een magische regio waar de boven- en onderwereld nauw met elkaar verbonden zijn. een regio dat gedomineerd wordt door verborgen landschappen, ondergrondse rivieren, periodieke meren, zinkgaten en meer dan 8500 met stalactieten versierde grotten, waarvan enkele tot de mooiste grotten ter wereld worden gerekend.

Landschap

Het geheimzinnige landschap wordt gekenmerkt door een indrukwekkend bovenaards landschap en een nog veel indrukwekkender onderaards landschap. Het gebied is rijk aan alle mogelijke (landschaps)vormen die in kalkgesteente kunnen ontstaan. De regio wordt min of meer ingedeeld in drie hoofdgebieden: het bos- en waterrijke Dolenjska, het karstlandschap van Notranjska en het droge, door Burja gevormde Kras. Dolenjska is zonder twijfel het dichtst beboste gebied van Slovenië. Het landschap wordt gekenmerkt door middelhoge bergen, die waken over de prachtige rivieren Krka en Kolpa. Nergens anders in Slovenië zijn de boven- en onderaardse wereld nauwer met elkaar verbonden dan in Notranjska. Het landschap word gedomineerd door poljes, dolines, zinkgaten, periodieke meren, krastbronnen en duizenden druipsteengrotten. Ook de regio Kras wordt gekenmerkt door deze karstverschijnselen, maar het bovenaardse landschap is hier veel ruiger, rotsachtiger en droger. Het landschap kent schaarse begroeiing en door Burja aangetaste vegetatie. Ondanks het ruige uiterlijk is Kras een uiterst indrukwekkende regio en uniek in alle opzichten.

Flora

Het westelijke gedeelte van deze regio is een droog, warm en voedselarm gebied. In het voorjaar verandert het doorgaans dorre gebied in een kleurig grasland. Typische kalkplanten zijn de Driedistel en de Zilverdistel. Tussen de kale rotsen van het karstgebied vinden we verder Vlierbomen en Wilde Rozenstruiken met felgekleurde rozenbottels. Op de steile hellingen kan zich een begroeiing ontwikkelen van het Europese Krentenboompje, de Gewone Sleutelbloem en de Leverbloem. In de vele rivier- en beekdalen die het gebied doorsnijden, vinden we een moerasachtige begroeiing met veel zeggen en russen. Het oostelijke deel staat in contrast met het westelijk deel. Hier bevinden zich de grootste aaneengesloten oerbossen van het land.

Fauna

De bekendste diersoorten in deze regio zijn beren, lynxen, wolven, edelherten, reeën, damherten, wilde zwijnen, relmuizen, hazen, egels, marters en dassen. Het meest opmerkelijke wezen uit deze regio is de Proteus (Olm), ook wel menselijke vis genoemd. Het diertje leeft in de kalksteengrotten waar het permanent donker is. De Proteus is te aanschouwen in de grotten van Postojna. Uit onderzoek is gebleken dat het diertje wel meer dan 80 jaar oud kan worden en slechts één keer in de tien jaar hoeft te eten.

3-daagse weersverwachting

Vreme

Advertenties

Advertenties