Alpen-regio


Alpen

De Alpenregio (Alpski svet) beslaat 42,1% van het totale Sloveense grondgebied. De regio wordt gedomineerd door de indrukwekkende toppen van de Zuidelijke Kalkalpen, die weer worden onderverdeeld in de Julische Alpen, Karawanken, Kamnik-Savinja Alpen. Ten zuiden van de Zuidelijke Kalkalpen bevinden zich de Voor-Alpen en de laaggelegen bekkens van Ljubljana en Celje.

Landschap

De majestueuze Sloveense Alpen maken deel uit van het minst bekende, maar mooiste berghabitat van Europa. Met een hoogteligging van minder dan 3000 meter kunnen de Sloveense Alpen niet tippen aan reuzen zoals in de andere Alpenlanden, maar wat ze missen in hoogte, compenseren ze met hun karakter. Het landschap is een geweldige mix van indrukwekkende bergtoppen, diepe beboste dalen, turquoise rivieren, bloemrijke alpenweiden, kletterende watervallen, indrukwekkende glaciale meren, glooiende heuvels, weidse hoogvlaktes en kristalheldere bronnen.

Flora

De Sloveense Alpen hebben de typische flora van de Kalkalpen. In de laag gelegen gemengde bossen van loof- en naaldbomen, groeien mossen, paardenstaarten, varens, kruiden, lianen en verschillende soorten bessen. Andere bloemen die men in de Julische Alpen kan vinden zijn het Leverbloempje, de Gletsjerranonkel, de Dotterbloem, de Witte Anemoon, de Slanke sleutelbloem, het Weideklokje en de Salomonszegel. Op grotere hoogte vinden we o.a. de Jeneverbes, de Zwartebes, de Veenbes, de Alpenroos, de Edelweiss en de typische Triglav-roos.

Fauna

Enkele bijzondere diersoorten in het Alpengebied zijn alpenmarmotten, gemzen, steenbokken, moeflons, sneeuwhazen, steenarends en steenpatrijzen.

3-daagse weersverwachting

Vreme

Advertenties

Advertenties