Wijn en Gastronomie


Gastronomie


Slovenië is gelegen op een buitengewoon geografisch kruispunt waar de Alpen, de Adriatische Zee, de Pannonische vlakte en het Dinarische Karst elkaar treffen. Naast een geografisch kruispunt is Slovenië tevens een Europees cultureel trefpunt van Slavische, Germaanse, Romaanse en Finoegrische werelden. De bijzondere natuurlijke kenmerken en het historische contact met buurlanden kan ook worden geproefd in de Sloveense keuken. Door de eeuwen heen heeft Slovenië zijn eigen culinaire specialiteiten ontwikkeld die worden aangevuld door herkenbare buitenlandse gerechten waaraan een duidelijke Sloveense draai is gegeven.

Dat het kleine Slovenië zoveel verschillende gastronomische specialiteiten kent is vooral te danken aan de verdeeldheid van het landschap en de culturele invloeden. In een poging om orde te scheppen in deze overvloed aan specialiteiten hebben deskundigen Slovenië in 24 gastronomische regio's verdeeld. Tot op heden hebben deze regio’s samen maar liefst 176 verschillende gerechten ontwikkeld die voort zijn gekomen uit locale ingrediënten en tradities.

Met een dergelijke rijkdom aan smaken is het lastig om gerechten te benoemen die typisch voor geheel Slovenië zijn. Veel mensen verbinden Slovenië met potica en štruklji. Potica is een soort opgerolde cake, die per regio anders gevuld wordt. Ook štruklji is een ‘opgerolde’ specialiteit die over het gehele land meer dan 100 varianten kent!

Sloveense specialiteitswaren

Hoewel smaken verschillen kunt u hieronder van verschillende specialiteiten een top-5 of top-10 vinden die u geproefd dient te hebben bij een bezoek aan Slovenië.
Laat ook weten wat uw favoriete gerechten en/of voedselwaren zijn en help hiermee de onderstaande top samen te stellen: slovenija.nl@gmail.com

Top 10 Sloveense zoetigheden:

1. Prekmurska gibanica
2. Orehova potica
3. Sirovi štruklji – Skutni štruklji
4. Blejska kremšnita
5. Trojanski krofi
6. Pohorska omleta
7. Dražgoški kruhek
8. Kobariški štruklji
9. Haloška gibanica
10. Ajdnek

Top 10 Sloveense gerechten:

1. Pohorski lonec
2. Goriški golaž s polento
3. Jota (Kraška, Vipavska)
4. Prekmurski bograč
5. Matevž
6. Idrijski žlikrofi z bakalco
7. Bujta repa
8. Soška postrv v koruzni moki
9. Ričet
10. Repa s fižolom

Top 5 Sloveense kazen:

1. Nanoski Sir (koemelk)
2. Bovski Sir (schapenmelk)
3. Sir Tolminc (koemelk)
4. Bohinjski sir (koemelk)
5. Mohant (koemelk)

Top 10 Sloveense vleeswaren:

1. Kraški pršut
2. Zgornjesavinjski želodec
3. Prleška tunka
4. Kraška panceta
5. Kraški zašinek
6. Vipavski pršut
7. Prekurska šunka
8. Pohorska bunka
9. Gorenjska danska
10. Šebreljski želodec

Top 5 Sloveense Worsten:

1. Kranjska klobasa
2. Bloška klobasa
3. Žitna klobasa
4. Prekmurske koline
5. Pečenice

Top 5 Sloveense Honing:

1. Gozdni med (boshoning)
2. Akacijev med (acaciahoning)
3. Lipov med (lindehoning)
4. Kostanjev med (kastanjehoning)
5. Smrekov med (fijnsparhoning)