Sloveense filmindustrieDe geschiedenis van de Sloveense film begint niet 1991, toen Slovenië een onafhankelijke staat werd. Karol Grossman (1864-1929) ontwierp aan het begin van de 20e eeuw drie korte non-fictie films die gezien worden als de wieg van de Sloveense filmindustrie. In de jaren ’30 van de 20e eeuw verschenen er een paar korte stomme films én een aantal experimenten met geluid. Daarnaast werden in diezelfde periode de eerste twee langspeelfilms uitgebracht: V kraljestvu Zlatoroga (In het Koninkrijk van Zlatorog) en Triglavske strmine (De steile hellingen van Triglav). Tussen 1926 en 1940 filmde regisseur, cameraman en scenarioschrijver Metod Badjura 30 korte films en na de Tweede Wereldoorlog werd hij bekend door zijn prachtige documentaires. Vandaag de dag is Metod Badjura Award de hoogste onderscheiding in de Sloveense filmwereld. (geschonken tijdens het jaarlijkse ‘Festival slovenskega filma’).


Kekec: de populairste Sloveense (kinder)film

De herdersjongen Kekec, gecreëerd door Josip Vandot uit Kranjska Gora, is één van Slovenië's grootste en populairste (kinder)held. Kekec heeft de zelfde leeftijd als zijn lezers/kijkers. Hij belichaamt wat iedere jongen wenst te zijn; hij is altijd vrolijk en heeft een schalkse humor. Hij is sterk, goedaardig, behulpzaam, zelfstandig, slim, en hij wint altijd. Het verhaal wordt versterkt door niet-realistische elementen, mysterieuze plaatsen en personen. De Kekec verhalen werden in eerste instantie als een reeks van publicaties in de toenmalige kinderkrant " Zvonček" gepubliceerd. Het verhaal werd vereeuwigd door regisseur Jože Gale die een reeks van drie Kekec-films regisseerde: deel 1: Kekec, deel 2: Srečno, Kekec! (Veel geluk, Kekec!), deel 3: Kekčeve ukane (Kekec's truckjes). De films en de bijbehorende liederen werden een enorme hit. Naar aanleiding hiervan werden de films omgezet in boekvorm. De Kekec-verhalen worden door Josip Vandot gekarakteriseerd als bergverhalen. Het schilderachtige berglandschap van de vallei Zgornja Sava Dolinka, in combinatie met de bijzondere personages en gebeurtenissen, maken deze film een waar kijkplezier voor jong...en zelfs voor oud. Het eerste deel van filmreeks was de eerste Sloveense film die een internationale prijs won: de "Gouden Leeuw" in de categorie kinderenfilms op het "International Film Festival" in Venetië in 1951. De personage Kekec werd naar aanleiding van de drie uitgebrachte films uitgeroepen tot Sloveens nationaal monument. De belangrijkste personages uit de film zijn: Kekec, Mojca, Rožle, Tinkara, Pehta, Bedanec en Kosobrin.


De volgende films zijn een selectie populaire films die werden opgenomen in de naoorlogse periode tot aan de Sloveense onafhankelijkheid in 1991:

- 1948 – Na Svoji zemlji
- 1951 – Kekec (populaire kinderfilm over Kekec)
- 1953 – Vesna
- 1956 – Dolina Miru
- 1957 – Ne čakaj na maj
- 1963 – Srečno, Kekec! (populaire kinderfilm over Kekec)
- 1968 – Kekčeve ukan (populaire kinderfilm over Kekec)
- 1977 – To so gadi
- 1977 – Sreča na vrvici (kinderfilm)
- 1986 – Poletje v školjki

De volgende films zijn gemaakt in het onafhankelijke Slovenië:

- 1991 – Babica gre na jug
- 1997 – Outsider
- 1999 – V leru
- 2002 – Šelestenje
- 2002 – Zvenenje v glavi
- 2003 – Kajmak in marmelada
- 2004 – Tu pa tam
- 2007 – Petelinji zajtrk
- 2008 – Za vedno
- 2009 – Slovenka
- 2010 – Gremo mi po svoje
- 2012 – Šanghaj

3-daagse weersverwachting

Vreme

Advertenties

Advertenties