Feestdagen en EvenementenDe officiële feestdagen (vrije dagen) 2014Datum Nederlandse benaming Sloveense benaming
1 januari Nieuwjaarsdag Novo leto
8 februari Prešeren-dag Prešernov dan
20 april 1e Paasdag Velikonočna nedelja
21 april 2e Paasdag Velikonočni ponedeljek
27 april Dag van het Verzet Dan upora proti okupatorju
1 mei Dag van de Arbeid Praznik dela
2 mei 2e Dag van de Arbeid Praznik dela
25 juni Dag van de Staatsvorming Dan državnosti
15 augustus Maria Tenhemelopneming Marijino vnebovzetje
31 oktober Dag van de Reformatie Dan reformacije
1 november Allerheiligen Dan spomina na mrtve
25 december Kerstmis Božič
26 december Dag van de Onafhankelijkheid Dan samostojnosti in enotnosti


Belangrijke evenementenZlata Lisica (01 - 02 februari 2014)

Ervaar zelf de geweldige atmosfeer van de Zlata Lisica; de oudste skicompetitie voor vrouwen ter wereld! Elke winter (januari) verzamelen zich ruim 20.000 toeschouwers in het gezellige Arena-skistadion in Maribor, waar de beste vrouwelijke skiesters strijden om de felbegeerde Golden Fox Trophy. De skipistes van Mariborsko Pohorje, het grootste skigebied van Slovenië, worden omgetoverd tot een fantastische Slalom- en Reuzenslalombestemming.

Kurentovanje (Carnaval) (22 feb - 4 maart 2014)

Kurentovanje is een groot tiendaags festival in Ptuj, dat in het teken staat van lente en vruchtbaarheid. Hoewel Kurentovanje tegenwoordig in heel Slovenië wordt gevierd is Ptuj dé plaats om dit festival mee te maken. De oorsprong van Kurentovanje is niet zeker, maar staat waarschijnlijk in verbinding met het Slavische heidendom. De hoeveelheid deelnemers aan optochten zijn enorm: de zaterdagse parade heeft meer dan 1.500 deelnemers, en de zondagse parade meer dan 9.000 waarvan ongeveer 800 Kurents. Kurentovanje is het meest prominente culturele en etnografische evenement in Slovenië.

Pokal Vitranc (08 - 09 maart 2014)

Elke winter zijn de steile hellingen van Kranjska Gora het toneel voor de Alpine Ski World Cup slalom en reuzenslalom, waar de beste mannelijke skiërs op aarde zich aan elkaar wagen. In aanvulling op de skiwedstrijd, kunnen bezoekers genieten van verschillende concerten en evenementen.

Planica (20 - 23 maart 2014)

Planica is zonder twijfel het grootste en meest bekende sportevenement van Slovenië. Tot 2010 mocht de skischans van Planica zich officieel tot hoogste skischans ter wereld benoemen waar Bjoern Einar Rumoeren met 239 m het wereldrecord had gevestigd. De talrijke toeschouwers, de bijzondere sfeer onderaan de gigantische schans en het voortreffelijke omringende landschap maken dit evenement iets heel bijzonders.

Festival Druga Godba (30 - 31 mei 2014)

Druga Godba is 'het' internationale muziekfestival voor de alternatieve muziek. Elk voorjaar vindt dit festival plaats in het pittoreske Križanke openluchttheater te Ljubljana, maar ook in Maribor's Satchmo club. Het festival, uniek in Europa, beschikt over een breed scala aan muzikale genres. "Druga Godba" (vertaald: "alternatieve bands") biedt voor ieder wat wils - van nieuwe jazz, ethnic elektronica, hedendaagse volksmuziek en rock met muzikale invloeden uit de hele wereld.

Festival Ljubljana (jun - sept 2014)

Gedurende de zomermaanden is Ljubljana gastheer van het jaarlijkse Festival Ljubljana. Het festival kan worden gerangschikt onder de Europese festivals met de langste traditie. Tal van podia op verschillende locaties in de stad bieden een geweldig aanbod aan muziek, dans, vrolijke straattheaters en nog veel meer!

Festival Lent (20 juni - 05 juli 2014)

Festival Lent is het grootste multiculturele openlucht festival in Zuidoost-Europa en het hoogtepunt van de zomer in Maribor! In 16 dagen tijd vinden er maar liefst meer dan 1.500 evenement plaats op meer dan 30 verschillende podia. Het festival wordt bezocht door vele gerenommeerde Sloveense en internationale artiesten. Geniet van het geweldige festival, gecombineerd met de aangename sfeer van Štajerska!

Pivo in Cvetje Laško (juli 2014)

Het jaarlijkse Bier en Bloemen Festival in Laško is volgens de geruchten het meest populaire en best bezochte toeristische evenement in Slovenië. Tijdens het festival openen de bars, bierlokalen, kroegjes en herbergen vol enthousiasme hun deuren en helpen talloze bierstandjes de vrolijke en dorstige klanten hun dorst te lessen. Muzikale optredens, een verscheidenheid aan evenementen en een groots vuurwerk maken het festival werkelijk spectaculair. Laško is de thuisplaats van Slovenië's grootste bierbrouwerij Laško.

Rock Otočec (04 - 06 juli 2014)

Rock Otočec is het grootste rockfestival van Slovenië dat voor het eerst in 1976 werd georganiseerd. Het evenement vindt plaats achter kasteel Otočec op een zeer idyllische locatie aan de rivier Krka. Op het driedaagse festival is er 24 uur per dag iets gaande. Naast de muzikale optredens staat het festival bekend om zijn grote aanbod aan activiteiten.

Erazmov viteški turnir (juli 2014)

Elk jaar staat het bijzonder mooie kasteel van Predjama in het teken van het grootste Middeleeuwse festival in Slovenië. Riddertoernooien, Renaissance muziek, optredens van harlekijnen en tovenaars, kindertoernooien, boerderijspelletjes, een middeleeuwse markt en vele andere activiteiten maken dit festival een waar genot. De ‘ster’ van het evenement is Ridder Erazmus, die veruit de beroemdste inwoner van het kasteel is geweest. Gedurende de dag zijn mensen gekleed in 16e eeuwse kostuums. Wellicht het meest bijzondere van dit evenement is het Middeleeuwse banket, waarbij de gerechten bereid en geserveerd worden volgens de traditionele Middeleeuwse wijze die vijfhonderd jaar geleden van toepassing was.

Primorska Summer Festival (jul - aug 2014)

Het Primorska Summer Festival presenteert recente producties van Sloveense theaters aan het publiek van de Sloveense kustplaatsen Koper, Izola, Piran en Portorož. Veel van deze toneelstukken en dansvoorstellingen worden uitgevoerd op de pleinen en in de straten.

Festival Stare trte (september 2014)

Festival Stare trte eert de 440 jaar oude wijnstok in Maribor, officieel de oudste wijnstok ter wereld. Kom genieten van het lokale eten, uitstekende wijnen, volksmuziek en natuurlijk....de ceremonie van het druivenplukken.

Kravji Bal (september 2014)

Tijdens het Kravji Bal viert men de terugkeer van de koeien van de bergweiden terug naar de lagergelegen dalen van Bohinj. Dit wordt uitbundig gevierd met drinken, locale gerechten en folklore dansen.

Ljubljana Marathon (oktober 2014)

Ontdek Ljubljana als deelnemer of als toeschouwer. Van beide oogpunten uit is deze marathon een groots evenement van internationaal formaat.

Kerstmis (december 2014)

Rond de Kerstperiode worden de Sloveense steden omgetoverd tot een waar sprookje. Indrukwekkende verlichting, levende kerststallen, gezellige traditionele muziek, stalletjes met Glühwein en locale specialiteiten en 'echte' sneeuw.

Osmica (gehele jaar door)

Acht dagen lang wijn, eten en gezelligheid in de Karstregio! Vandaag de dag is de tweehonderd jaar oude traditie van Osmice ('Achten') levendiger en grootser dan ooit tevoren. Door de uitstekende wijnen, overheerlijke pršut, zelfgebakken broodspecialiteiten, potica en štruklji kom je helemaal de stemming. De Osmice-dagen vinden plaats het hele jaar door.

3-daagse weersverwachting

Vreme

Advertenties

Advertenties