European Destinations of Excellence


EDEN staat voor European Destinations of Excellence, een project dat modelbestemmingen voor een duurzame toeristische ontwikkeling over de hele Europese Unie promoot. Het project bestaat uit een landelijke wedstrijd die ieder jaar plaatsvindt en die leidt tot de keuze van een toeristische “destination of excellence” voor elk deelnemend land. Met de selectie van bestemmingen slaagt EDEN er daadwerkelijk in om de aandacht te vestigen op de waarden, de verscheidenheid en de gemeenschappelijke kenmerken van Europese toeristische bestemmingen. Het brengt opkomende Europese bestemmingen onder de aandacht, er wordt een platform gecreëerd voor het uitwisselen van goede praktijken in Europa en de vorming van netwerken tussen plaatsen die een prijs hebben gewonnen, wordt aangemoedigd.

Deze Europese zoektocht naar hoge kwaliteit in het toerisme wordt uitgewerkt rond een bepaald thema, dat ieder jaar wordt gekozen door de Commissie in overleg met belanghebbende landelijke toeristische organisaties. Het thema functioneert als een leidmotief. Tot nu toe zijn plattelandstoerisme, immateriële cultuurerfenis en beschermde gebieden de belangrijkste thema’s voor EDEN geweest.

Wat de gekozen bestemmingen kenmerkt, is dat ze zich richten op duurzaamheid, sociale, culturele en op milieugebied. De prijswinnaars zijn opkomende, weinig bekende Europese bestemmingen.

Sloveense winnende bestemmingen:


2008 - De Soča-vallei

Het landschap hier wordt gedomineerd door de immense pieken van de Julische Alpen die waken over één van Europa’s mooist gekleurde rivieren, de Soča. De vallei kan trots gaan op haar onaangetaste en ongerepte landschappen, de schitterend gelegen wandelpaden en de skimogelijkheden op de besneeuwde hellingen van de Kanin van waar men uitzicht heeft op Adriatische Zee. De mogelijkheden voor avontuur, rust en ontspanning zijn in de Soča-vallei onbeperkt.

2009 - De Solčavsko-regio

Solčavsko is gelegen in het noordelijke deel van Slovenië en is rijk aan één van de mooiste natuurgebieden in de Oostelijke Alpen. Het landschap is doorspekt met plaatsen van adembenemende natuurlijke schoonheid, waarvan de drie machtige gletsjervalleien Robanov kot, Logarska dolina en Matkov kot tot de absolute hoogtepunten mogen worden gerekend. Deze U-vormige valleien, omringd door ruige bergpieken, zijn gevuld met bloemrijke velden, dichte bossen, kronkelende rivieren en spectaculaire watervallen.

2010 - De Kolpa-rivier

De rivier de Kolpa is gelegen in het uiterste zuidoosten van Slovenië. Deze groene schoonheid wordt omarmd door een 113 km lange oeverstrook, dat de natuurlijke grens vormt met de Republiek Kroatië. De rivier wordt beschouwd als de langste Sloveense "kustlijn" en als één van de meest intacte rivieren in Slovenië. De Kolpa is een prachtige locatie voor een grote verscheidenheid aan activiteiten en een onvergetelijke vakantie. De rivier is vooral populair in de zomermaanden, als het watertemperatuur naar de 30 °C stijgt.

2011 - De stad Idrija

Idrija huisveste ooit de op één na grootste kwikmijn ter wereld en beschikt over een verbluffend aanbod aan technisch erfgoed: de water kanalen "rake", het machtige houten waterrad "Kamst", en de grootst bewaard gebleven stoommachine in Europa "Kleyeva črpalka ". Het nabijgelegen Idrija Mijnwerkershuis uit de 18e eeuw geeft een goed inzicht in de 500 jaar oude mijnbouwgeschiedenis. Boven de stad waakt kasteel Gewerkenegg waarin het Stedelijk Museum van Idrija is gevestigd. Het museum gaat dieper in op de geschiedenis van de mijnbouw en toont het beroemde Idrijsche kantwerk. De traditie van het kantklossen wordt tevens gepresenteerd tijdens het jaarlijkse Idrija Kantwerk Festival.


Bekijk de Sloveense brochure over EDEN (Engels)
Advertenties

Advertenties

Advertenties