Documenten


Slovenië is een Schengenland, wat inhoudt dat er geen grenscontroles meer worden uitgevoerd. Dit geldt echter alleen als je de grens oversteekt via Italië, Oostenrijk of Hongarije. Komende vanuit Kroatië zullen/kunnen er aan de grens wel weer controles worden uitgevoerd, omdat Kroatië geen lid is van de EU en geen Schengenland is.

Ongeacht het feit dat je vanuit de Schengen-zone ongecontroleerd Slovenië kunt binnenrijden, is het belangrijk dat je altijd een geldig paspoort of ID-kaart bij je draagt. De Sloveense politie heeft het recht om in heel het land identiteitscontroles uit te voeren. Een ID-kaart of paspoort zijn de enige geldige vormen van legitimatie in Slovenië.


Laissez-passer

Houders van een geldig Laissez-passer document hebben geen visum nodig om Slovenië (ongeacht de nationaliteit) te betreden.


Europese gezondheidskaart

Voor medische hulp in Slovenië is het voldoende een Europese gezondheidskaart mee te brengen, ook wel EHIC genoemd. Deze is te verkrijgen bij de ziektekostenverzekeraar. Sommige ziektekostenverzekeraars hebben de EHIC al in de zorgpas verwerkt. Wij raden tevens aan een goede reisverzekering af te sluiten.


Rijbewijs en Autopapieren

Om in Slovenië een voertuig te mogen besturen volstaat een geldig rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is niet noodzakelijk. Daarnaast is het bij u dragen van een geldig kentekenbewijs / inschrijvingsbewijs en een bewijs van verzekering van de auto verplicht. Het is het tevens raadzaam om de Groene kaart mee te nemen. De Groene kaart is het bewijs dat de auto met eventuele aanhanger internationaal WA verzekerd is en dat de eventuele kosten aan derden vergoed worden. De groene kaart heeft een looptijd die gelijk is aan het contract.


Vaarbewijs en Eigendomsbewijs

Als u per eigen schip / boot naar Slovenië afreist en daar aan land wilt gaan dient u de volgende documenten te tonen:
- een geldig document van eigendom van het schip
- een geldig vaarbewijs
- geldige legitimatiebewijzen van alle opvarenden


Visum / Verblijfsvergunning

Gaat u voor langere periode naar Slovenië, controleer dan de voorwaarden op de website van het Sloveense Ministerie van Buitenlandse Zaken: mzz.gov.siAdvertenties

Advertenties

Advertenties