Slovenië is rijk aan meer dan 300 watervallen (slapovi), waarvan velen van hen zijn terug te vinden in één van de nationale of regionale parken. Sinds mei 2008 is Kloma (128 m) de hoogste waterval van het land. De watervallen kunnen over het algemeen het hele jaar door bezocht worden, hoewel sommige in de winter compleet bevriezen.

Watervallen
Regio: Pohorska
  • Slap Veliki ŠumikSlap Veliki Šumik

(Veliki Šumik waterval)


Veliki Šumik (Grote Šumik) is veruit de mooiste waterval in het Pohorje-massief en tevens de hoogste waterval in Slovenië die over magmatisch gesteente stroomt. Wie een bezoek brengt aan Pohorje mag deze bijzondere waterval niet missen. De 24 m hoge Veliki šumik wordt gevoed door Lobnica; een bergstroom die haar oorsprong vindt bij het meer van Tiho jezero op 1290 m hoogte. Lobnica kent een groot verval, waardoor zij bekend staat als 'de luide bergstroom', dat gecreëerd wordt door de vele watervalletjes. Verder stroomafwaarts bevindt zich de 9 m hoge Mali Šumik (Kleine Šumik). De meest interessante route om deze watervallen te bereiken is over de weg van Ruše naar Smolnik. 2 km na het verlaten van Ruše bevindt zich aan de linkerkant een bordje dat verwijst naar de watervallen (deze is makkelijk over het hoofd te zien). Door het oerbos van Pohorje leidt een gemarkeerde weg naar de Lobnica-rivier. Het is goed een uur lopen tot aan Mali Šumik en vervolgens nog een half uur naar Veliki Šumik.


Ligging op de kaart: Nummer 12
Regio: Pohorska

Bijzonderheid:
Veliki Šumik is de mooiste waterval in het Pohorje-massief en tevens de hoogste waterval in Slovenië die over magmatisch gesteente stroomt.

Accommodaties in de buurt


1. Camping Center Kekec
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties