Slovenië is rijk aan meer dan 300 watervallen (slapovi), waarvan velen van hen zijn terug te vinden in één van de nationale of regionale parken. Sinds mei 2008 is Kloma (128 m) de hoogste waterval van het land. De watervallen kunnen over het algemeen het hele jaar door bezocht worden, hoewel sommige in de winter compleet bevriezen.Slap Parabola

(Parabola waterval)


In het noordwesten van Slovenië, nabij de plaats Log pod Mangartom, bevindt zich de ongekend mooie Fratarica-rivierkloof. Over de gehele lengte van de kloof bevinden zich goed 12 watervallen, die samen een hoogte van meer dan 1000 meter afleggen. De lager gelegen watervallen zijn makkelijk te bereiken, waarvan Slap Parabola tot de meest indrukwekkende behoort. Parabola stort zich via een 48 m hoge vrije val naar beneden, waar het wordt opgevangen in een klein smaragdgroen meertje. De kloof en de waterval zijn te bereiken vanuit Log pod Mangartom. Bij de brandweerkazerne (Gasilski dom) staat een bewegwijzering die verwijst naar Slap Parabola (Slap Parabola usmerja proti Koritinici). Na het oversteken van de Koritnica-rivier volgt een pad richting de Fratarica-kloof. Eenmaal in de kloof wijst de weg zich vanzelf. Het is handig om bij de locale VVV een plattegrond te halen om een beter inzicht te krijgen in de kloof, de omgeving, het pad en de positie van de waterval(len).


Ligging op de kaart: Nummer 05
Regio: Julijska

Bijzonderheid:
Parabola is gelegen in zich de ongekend mooie, maar bij toeristen onbekende Fratarica-rivierkloof. Er dient wel veel inspanning gedaan te worden om de waterval te bereiken.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties