Slovenië telt maarliefst 8500 grotten, waarvan enkele tot de mooiste ter wereld worden gerekend. Deze schat heeft Slovenië te danken aan het ongekend mooie Karstgebied, dat rijk is aan poljes, dolines, zinkgaten, periodieke meren en bovenal aan de onder-grondse rivieren en meren. De bekendste grotten zijn die van Postojna, Pivka, Škocjan, Divača, Vilenica en Križ.Škocjanske jame

(De grotten van Škocjan)


Van de ruim 8500 ontdekte grotten die Slovenië telt ranken de grotten van Škocjan aan de top van meest indrukwekkende grottenstelsels, zowel op lokaal niveau als op wereldschaal. De grotten van Škocjan werden in 1986 wegens de uitzonderlijke schoonheid opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In 1999 werden de grotten toegevoegd aan de lijst Ramsar Directory of Wetlands of International Importance en in 2004 werden de grotten ingeschreven in het wereldnetwerk van biosfeerreservaten, genaamd MAB - "De mens en de biosfeer". Dit alles was onder toezicht van UNESCO.

De geschiedenis van Škocjan gaat hand in hand samen met de Reka-rivier; een duo met een haat-liefde verhouding. De Reka-rivier vindt zijn oorsprong aan de voet van het Šnežnik karstplateau en volgt zijn loop voor goed 55 km aan de oppervlakte. Vanaf hier snijdt de rivier zich dieper in het oplossende kalksteen om na goed 4 km (bij het dorp Škocjan) te verdwijnen in de onderwereld. Op zijn weg naar het noorden heeft de Reka een enorme ondergrondse wereld uitgehouden, waar de grotten van Škocjan en Kačna jama deel van uit maken. Bij het dorp Škocjan bevinden zich twee mammoet zinkgaten die Mala dolina (120 m diep) en Velika dolina (160 m diep) worden genoemd. Tot een paar honderdduizend jaar geleden maakten deze zinkgaten nog deel uit van de overdekte grot. Door het oplossende vermogen van water in kalksteen zijn de plafonds onder hun eigen gewicht bezweken. Vandaag de dag bezitten deze zinkgaten een rijkdom aan unieke plantensoorten. Via een complex wandelpad worden toeristen door de zinkgaten geleid, waar men de kans krijgt om het meesterwerk van de Reka-rivier in daglicht te aanschouwen.

Hoewel de grotten op veel punten overeenkomsten biedt met grotten in de rest van het Sloveense karstgebied, bezit het een aantal unieke natuurwonderen, waarvan de 500 m lange ondergrondse rivierkloof er één van is. De rivier de Reka heeft een bijzonder stukje grot uitgesleten dat bij menig mens de rillingen geeft. Op sommige punten is de kloof meer dan 100 m diep. De grotten van Škocjan huisvesten naar waarschijnlijkheid de grootste ondergrondse ruimte in Europa, met een doorsnede van 12.000 m2 en een uitzonderlijke volume van 2,2 miljoen m3. Hier doet een mens zich werkelijk nederig voelen. Hier kan men begrijpen waarom men in vroeger tijden in bovennatuurlijke krachten geloofden en angst had voor het onzichtbare. De grotten kunnen worden gezien als ‘de kathedralen van de onderwereld’, en worden door speleologen en geologen beschouwd als een wonder van onze planeet. Het grottenstelsel is zeer kwetsbaar, hanteer daarom strikt de regels die er worden voorgeschreven, zodat ook latere generaties kunnen genieten van deze imponerende grotten.

Houdt er wel rekening mee dat de waterstand in de grotten veel invloed heeft op de beleving. Hoe meer water de Reka-rivier met zich mee brengt, hoe indrukwekkender de belevenis. Daarentegen lijken de kloven weer indrukwekkender als er weinig water door heen stroomt, omdat ze dan dieper zijn. Een bezoek aan Škocjanse jame is te allen tijde een ware belevenis en een ‘must see’ in Slovenië.


Ligging op de kaart: Nummer 01
Regio: Dinarskokraška

Bijzonderheid:
De grot biedt onderdak aan de grootste ondergrondse ruimte in Europa en de diepste ondergrondse kloof in Slovenië.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties