Rivieren
Regio:
Karavanško-Kamniška
  • SavinjaSavinja


In het centrale-noorden van Slovenië, waar de toppen van de Kamnik-Savinja Alpen op zijn hoogst zijn, bevindt zich een van de mooiste bergregio’s in Slovenië, genaamd Zgornja Savinjska dolina. Hier bevindt zich de bron van de 96 km lange Savinja, de langste puur Sloveense rivier.

De werkelijke bron bevindt zich hoog boven de vallei Logarska dolina, waar het water zich op de bergtoppen verzamelt en vervolgens via Sloveniës hoogst vrijvallende waterval (Rinka – 90 m) de vallei in laat kletteren. Op korte afstand van de waterval duikt het water diep de grond in om vervolgens verderop in de vallei weer aan de oppervlakte te gutsen. Vanaf deze bron stroomt het water verder om uiteindelijk als Savinja verder te stromen. Tussen Logarska dolina en Ljubno is de Savinja een typische alpenrivier met een groot verval, talrijke stroomversnellingen, poelen, kristalhelder water en rijk aan fauna. In dit gebied toont de rivier al zijn schoonheden die hij rijk is in een bijzonder schilderachtige omgeving. De Savinja stroomt vervolgens wat rustiger verder via Mozirje, Celje en bierstad Laško naar het eindpunt Zidani Most, waar hij in de Sava uitmondt.

Het gedeelte tussen de plaatsen de plaatsen Letuš en Celje heet Spodnja Savinjska dolina, vernoemd naar de benedenloop van de Savinja-rivier. Een andere benaming voor deze vallei is “Dolina zelenega zlata”, oftwel “de Vallei van het groene goud”, wat betrekking heeft op de productie van hop. Wie zich langs de benedenloop van de Savinja begeeft zal de enorme hoeveelheden hop niet ontgaan, een beeld dat zich nergens anders in Slovenië vertoont.

De bovenloop van de rivier is door vele outdoor organisaties geprezen als een van de beste rafting en kajak bestemmingen in Slovenië, hoewel de echte kenners toch voor de Soča zullen gaan. Het gehele stroomgebied is bijzonder veelzijdig, biedt een grote hoeveelheid mogelijkheden tot sportieve activiteiten, zowel in de rivier als langs de oevers. Alle aspecten te samen maken van deze vallei een perfecte locatie voor zowel een rustgevende als een sportieve vakantie, waarbij u genieten van de betoverende landschappen.


Ligging op de kaart: Nummer 05
Regio: Karavanško-Kamniška

Bijzonderheid:
De Savinja is de mooiste rivier in de Kamnik-Savinja Alpen en tevens de langste puur Sloveense rivier.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties