Slovenië is een land van vele sacrale bouwwerken, waarvan de eenzame kerkjes op de bergtoppen het meest in het oog springen. Zo ver het oog reikt zijn deze, over het algemeen, kleine kerkjes in het landschap te ontdekken, vooral in de avonduren als ze in de 'spotlight' worden gezet. Deze eenzame kerkjes zijn een speciaal kenmerk van Slovenië.

Sacrale architectuur
Regio: DinarskokraškaFrančiškanski samostan Sveta Gora

(Franciscaner klooster Heilige Berg)


Ten noorden van de Stad Nova Gorica, hoog boven de oostbank van Soča-rivier, bevindt zich een tot vandaag de dag belangrijke bedevaartsbestemming – Sveta Gora (Heilige Berg). Vanaf de 682m hoge berg heeft men een prachtig zicht op de Julische Alpen in het noorden, Trnovski Gozd, Škabrijel en Grgar in het oosten, Nova Gorica-Gorizia, Karst en de Adriatische Zee in het zuiden, en het wijnbouwgebied Brda en de Dolomieten in het westen.

Sveta Gora bestaat uit een grote basiliek, een Franciscaner klooster, een pelgrimshuis, een spiritueel en educatief centrum en een restaurant. De legende vertelt dat een lokaal herdersmeisje (Urška Ferligoj) in het jaar 1539 verschillende malen door de Heilige Maagd Maria werd bezocht. Twee jaar later werd er op de plaats van de verschijningen een basiliek gebouwd. Tijdens de bouw werden de funderingen van een veel ouder religieus centrum gevonden dat waarschijnlijk aan het eind van de 15e eeuw door de Turkse invasie werd vernietigd. In 1565 vertrouwde de Oostenrijkse aartshertog Karel het bedevaartsoord toe aan de Franciscanen, die gevlucht waren uit Bosnië om aan de Turken te ontsnappen. Zoals alle kloosters in het Oostenrijkse rijk werd ook het bedevaartsoord van Sveta Gora in 1786 door de hervormingsgezinde keizer Jozef II van Oostenrijk gesloten en geveild.

Doordat Sveta Gora tijdens de Eerste Wereldoorlog werd vernietigd zou men de Sloveense architect Jože Plečnik hebben gevraagd voor het ontwerp van een nieuw complex. Aangezien de leiding over het project in Italiaanse handen lag moest hij deze opdracht overdragen aan de Italiaanse architect Silvano Barich. Na de wederopbouw werd het klooster weer in gebruik genomen door de Fransicanen. Dit was slechts voor korte duur, aangezien het complex in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd bezet. De kerk veranderde in een vesting tegen de partizanen. Na de oorlog werden bedevaarten door de locale autoriteiten onmogelijk gemaakt, maar gelovigen hebben altijd een manier gevonden om Sveta Gora te bezoeken. Ondanks de turbulente geschiedenis is Sveta Gora geen ‘dood’ monument geworden, maar een bedevaartsoord van toenemende populariteit.


Ligging op de kaart: Nummer 44
Regio: Dinarskokraška
Adres: Skalniška cesta 17, SI-5000 Nova Gorica

Bijzonderheid:
De legende vertelt dat een lokaal herdersmeisje in het jaar 1539 verschillende malen door de Heilige Maagd Maria werd bezocht. Sveta Gora staat op de plaats van de verschijning.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties