Reizen naar Slovenië
Ferry / Boot


Dat Slovenië ook via het water kan worden bereikt zal bij velen de verbasing wekken, aangezien het land niet geassocieerd wordt met het Middellandse Zee-gebied, maar met Oost-Europa. Echter Slovenië bevindt zich aan de Adriatische Zee en beschikt over een pittoreske kustlijn van goed 46 km. Hiermee behoort het tot de landen met de kortste kustlijn in het Middellandse Zee-gebied. Het water is hier strakblauw, de kust is bijzonder fraai en de havensteden zijn bijzonder gezellig. Dit zijn slechts enkele redenen om Slovenië per (eigen) boot of jacht aan te doen. Daarnaast is Slovenië vanuit de buurlanden Italië en Kroatië te bereiken per snelle catamaran of draagvleugelboot.

Catamaran vanuit Venetië

Periode: april-oktober
Afvaarten: wekelijks één tot drie keer
Tijdsduur: 2,5 uur
Schepen: Venezia lines, Prince of Venice, Dora

Draagvleugelboot vanuit Triëst (IT), Poreč (HR) en Rovinj (HR)

Periode: april-september
Afvaarten: dagelijks
Tijdsduur: hangt van opstapplaats af
Schepen: Trieste lines

Aankomst in Slovenië per zeilschip, motorboot of (zeil)jacht

De toegang tot Slovenië is alleen toegestaan via de havens van Koper en Piran (en Izola van mei tot oktober). Na het aanmeren, moet het schip en de passagiers worden aangegeven bij de grensautoriteiten. De volgende documenten zijn hiervoor benodigd:
- Document van eigendom van het schip
- Document waaruit blijkt dat de schipper bevoegd is om het schip te besturen
- Persoonlijke identiteitsbewijzen van de passagiers op het schip

Jachthavens in Slovenië

De Sloveense kust beschikt over drie moderne jachthavens - in Portorož, Koper en Izola. Allemaal zijn ze houders van de Europese Blauwe Vlag (eco-label voor jachthavens en stranden). Izola beschikt ook over een speciaal jacht centrum waar technische benodigdheden te verkrijgen zijn en hulp bij reparaties kan worden gegeven. Brandstof is beschikbaar in alle jachthavens; tevens zijn er tankstations op de openbare steigers in Piran en Izola.Advertenties

Advertenties

Advertenties