Slovenië ligt op het kruispunt van belangrijke (historische) handelsroutes, waardoor er in het verleden fel om dit stukje Europa is gestreden. Hoewel de kastelen over het algemeen klein van formaat zijn en qua schoonheid niet kunnen tippen aan de rijkversierde burchten in Noord- en West-Europa, kan Slovenië trots zijn op het rijke erfgoed dat hun is nagelaten.Ptujski Grad

(Kasteel Ptuj)


Dit pittoreske kasteel, dat op een strategisch punt hoog boven de Drava-river ligt, was eeuwenlang de ‘bewaker’ van de eronder gelegen stad. Vandaag de dag bepaald het kasteel de mooie skyline van Ptuj, die tot een van de mooiste in Slovenië behoort.

De oudste archeologische vondsten van het kasteel dateren terug tot het einde van het derde millennium voor Christus! Het kasteel lag precies boven het punt waar de beroemde Barnsteenroute (een Europese handelsweg uit de oudheid) de Drava overstak. De strategische plaats werd later overgenomen door de Romeinen, die hier een fort bouwden. De oudste nu nog bestaande kasteelvertrekken dateren uit de 12e eeuw. Op dat moment behoorde het kasteel en de stad toe aan de aartsbisdom van Salzburg. Onder aartsbisschop Konrad I. zou het kasteel halverwege de 12e eeuw zijn afgedicht om te dienen als verdedigingswerk tegen de constante invasies van de Hongaren.

In de 14e eeuw werd het grondplan omgevormd tot een hoefijzer-vorm en kreeg het centrale kasteelgebouw een tweede verdieping. Het uiterlijk van het Kasteel werd in de 16e eeuw door Italiaanse meester-bouwers drastisch veranderd, om de stad en het kasteel tegen de Turkse invasie te beschermen. In de 17e eeuw was de dreiging van de Ottomaanse Turken afgenomen, wat resulteerde in sloop van de belangrijkste verdedigingstoren. Het kasteel werd vervolgens vergroot, er werd een nieuwe toren gebouwd en er werden paardenstallen aan toegevoegd. De 18e eeuw werd het kasteel nog eens uitgebreid met een administratief gebouw, een graanschuur en het zogenaamde ‘toernooi veld’.

Op het moment behoort behoort het kasteel toe aan het Regionaal Museum Ptuj (Pokrajinski muzej Ptuj). Het museum behoort tot een van de mooiste regionale museums van het land met een grote collectie aan archeologische vondsten, etnologisch erfgoed en cultuurhistorische voorwerpen.


Ligging op de kaart: Nummer 06
Regio: Panonska
Adres: Na gradu 1, SI-2250 Ptuj

Bijzonderheid:
De oudste archeologische vondsten van het kasteel dateren terug tot het einde van het derde millennium voor Christus.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties