Slovenië ligt op het kruispunt van belangrijke (historische) handelsroutes, waardoor er in het verleden fel om dit stukje Europa is gestreden. Hoewel de kastelen over het algemeen klein van formaat zijn en qua schoonheid niet kunnen tippen aan de rijkversierde burchten in Noord- en West-Europa, kan Slovenië trots zijn op het rijke erfgoed dat hun is nagelaten.Predjamski Grad

(Kasteel Predjama)


Op slechts 15 minuten van de wereldberoemde grotten van Postojna bevindt zich het legendarische kasteel van Predjama, dat wereldwijd zijn weerga niet kent. Al eeuwen lang ‘hangt’ het kasteel dramatisch en onverslaanbaar tegen de stijle rotswand, waar het de daarachter gelegen grot met al zijn kracht bewaakt. Het huidige kasteel dateert uit de Renaissance, maar het familiewapen uit 1583 getuigt van zijn eerdere oorsprong. Achter het kasteel bevindt zich een nog veel ouder gebouw – het originele grotkasteel, genaamd grad Jama of grad Luegg. De naam van het huidige kasteel betekent letterlijk ‘kasteel voor de grot’. Het kasteel heeft in de loop der eeuwen verschillende eigenaren gehad, maar de beroemdste onder hen was de ridder Erazem Lueger, alias Erazem Predjamski.

Erazem Lueger leefde in de tweede helft van de 15e eeuw en stond bekend als een gedurfde, koppige en opstandige ridder. Hij ondersteunde de Hongaarse koning Matthias Corvinus in zijn strijd tegen de Duitse keizer Friedrich III. Nadat de keizer een vriend van Erazem liet onthoofden zou hij als wraak een familielid van de keizer hebben omgebracht. Hiervoor werd Erazem ter dood veroordeeld, maar wist te ontsnappen naar zijn bolwerk. Vanaf dat moment begon Erazem streken uit te halen om het leven de keizer zuur te maken, waardoor hij de bijnaam van Sloveense Robin Hood kreeg. Freidrich III. gaf gouverneur Ravbar uit Triëst het bevel Erazem te vinden en te doden.

De legende verteld dat Ravbar’s leger de schuilplaats van Erazem met geen mogelijkheid kon vinden. Hierop zou Erazem zelf, zo brutaal als hij was, de weg naar zijn schuilplaats (Predjamski grad) aan Ravbar hebben doorgegeven. Nadat Ravbar en zijn leger het kasteel hadden bereikt lieten ze aan de voorzijde een legerkamp opbouwen, waar ze maanden zouden hebben gebivakkeerd. De winter was koud, waardoor het leger al snel door hun voedselvoorraad heen raakte. Erazem zou het leger bespottend met een gebraden os hebben gekatapulteerd, waarop een briefje zat met de tekst: ‘Eetsmakelijk’.

Bij het aanbreken van de volgende lente begon Erazem het leger versgeplukte kersen te sturen. Ravbar kon zijn ogen niet geloven. Er begonnen geruchten te ontstaan dat de grot achter het kasteel een soort van paradijs was, waar gewassen het hele jaar door groeiden. In werkelijkheid loopt er vanuit de grot achter het kasteel een smalle doorgang naar de andere kant van de heuvel. Waarschijnlijk waren de grot en deze doorgang de voornaamste redenen geweest voor de bouw van het eerste kasteel.

Ondanks Ravbar deze fruitige giften van Erazem ontving, wierp het beleg van Predjamski grad geen vruchten af. Hier kwam in de zomer van 1484 een einde aan, toen Ravbar er in slaagde om een van Erazems bedienden om te kopen. Deze vertelde hem dat de kasteelmuren sterk genoeg waren om de klappen van een kanonskogel te stoppen. Echter de muren van het ‘toiletgebouw’, (een klein gebouwtje aan de linkerkant van het kasteel) waren een ander verhaal. Een goed gerichte kanonskogel kon dit muurtje met gemak doorboren en de persoon in kwestie doden. Op het moment dat Erazem naar de WC ging gaf de bediende aan Ravbar een signaal. Hierop werd de kanonskogel afgevuurd, waarbij Erazem niet geraakt zou zijn. Helaas voor Erazem stortte een deel van de rotswand in, waardoor hij onder de rotsblokken werd begraven. Hiermee kwam er een einde aan de legendarische Erazem Predjamski.

Een ander verhaal verteld dat Erazem niet door een kanonskogel, maar door een sluipschutter om het leven is gekomen. Op een avond zou de bediende een kaars bij Erazem hebben gezet, waardoor zijn schaduw / silhouet door een raam zichtbaar werd. Hierdoor wisten ze de positie van Erazem te achterhalen en konden hem door een schot om het leven brengen.

Erazmov viteški turnir (Erazmus riddertoernooi festival)

Elk jaar (in de maand juli) staat het bijzonder mooie kasteel van Predjama in het teken van het grootste Middeleeuwse festival in Slovenië. Riddertoernooien, Renaissance muziek, optredens van harlekijnen en tovenaars, kindertoernooien, boerderijspelletjes, een middeleeuwse markt en vele andere activiteiten maken dit festival een waar genot. De ‘ster’ van het evenement is Ridder Erazmus, die veruit de beroemdste inwoner van het kasteel is geweest. Gedurende de dag zijn mensen gekleed in 16e eeuwse kostuums. Wellicht het meest bijzondere van dit evenement is het Middeleeuwse banket, waarbij de gerechten bereid en geserveerd worden volgens de traditionele Middeleeuwse wijze die vijfhonderd jaar geleden van toepassing was.


Ligging op de kaart: Nummer 01
Regio: Dinarskokraška
Adres: Predjama 1, SI-6230 Predjama

Bijzonderheid:
Het kasteel ‘hangt’ dramatisch en onverslaanbaar tegen een stijle rotswand, waar het de daarachter gelegen grot bewaakt.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties