De Sloveense bergwereld maakt deel uit van het minst bekende, maar mooiste berghabitat van Centraal-Europa. Met een hoogteligging van minder dan 3000 m kunnen de Sloveense Alpen niet tippen aan reuzen zoals in de andere Alpenlanden, maar wat ze missen in hoogte compenseren ze met hun karakter.

Bergketens
Regio: Presalpska
  • PredalpePredalpe


De Sloveense Vooralpen bestrijken een brede gordel ten zuiden en oosten van Julische Alpen, Kamnik-Savinja Alpen en Karawanken en ten noorden van de Dinarische Alpen. Het gebied kenmerkt zich door een steil heuvellandschap, waarbij de toppen zelden boven de 1000 m uitkomen. Vanwege de rollende toppen, het gekleurde gesteente en de weelderige vegetatie oogt het landschap anders dan elders in het land. Enkele van de hoogste toppen in deze grote regio zijn Ratitovec (1678 m), Porezen (1630 m), Blegoš (1562 m), Koprivnik (1393 m), Črni vrh (1291m), (Kum 1220 m). Doordat de Sloveense Vooralpen zich over het hele land verspreiden is het soms lastig om te definiëren waar de Vooralpen beginnen noch eindigen. Wie door Slovenië reist zal bewust of onbewust te maken krijgen met het landschap van de Vooralpen en ieder zal dit voortreffelijke landschap in zijn herinneringen bewaren.


Ligging op de kaart: Nummers 05 en 06
Regio: Predalpska

Bijzonderheid:
Vanwege de rollende toppen, het gekleurde gesteente en de weelderige vegetatie oogt het landschap anders dan elders in het land.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties