Slovenië telt maarliefst 8500 grotten, waarvan enkele tot de mooiste ter wereld worden gerekend. Deze schat heeft Slovenië te danken aan het ongekend mooie Karstgebied, dat rijk is aan poljes, dolines, zinkgaten, periodieke meren en bovenal aan de onder-grondse rivieren en meren. De bekendste grotten zijn die van Postojna, Pivka, Škocjan, Divača, Vilenica en Križ.Postojnska jama

(De grotten van Postojna)


De Grotten van Postojna, beter bekend als Postojnska jama, maken deel uit van het langste ondergrondse grottenstelsel (20570 m2) in Slovenië, waar ook Pivka jama, Črna jama, Otoška jama, Magdalena jama, jama Lekinka en ponor Črnega potoka toe behoren.

Postojnska jama wordt gezien als één van de meest indrukwekkende grotten in het land, waardoor het naast Bled de drukstbezochtste bezienswaardigheid in Slovenië is. Dit heeft natuurlijk, vooral in de zomermaanden, invloed op de wachttijden en op de snelheid waarmee toeristen door de grotten worden geleid. Zo duurt een rondleiding in het voor- en najaar zeker dubbel zo lang als tijdens het hoogseizoen (jul-sep). Hoe dan ook, de grootsheid, uniekheid en schoonheid worden er niet minder om. Postojnska jama is werkelijk een wonder der natuur dat zich met de mooiste grotten op aarde mag meten.

Een bezoek aan de grotten begint bij een ondergronds treinstationnetje, van waaruit de bezoekers diep in het grottenstelsel worden gebracht. Vervolgens wordt men door verschillende wonderbaarlijke ruimtes geleid, waarbij elke ruimte steeds een nieuw uniek beeld geeft van deze grandioze onderaardse wereld. De gidsen vertellen over de belangrijkste stalagmieten, stalactieten, gordijnen, zuilen en andere verschijnselen in de grot. Bij het bekijken van de ruimtes is het moeilijk voor te stellen hoe de Pivka-rivier dit alles (in meer dan 2 miljoen jaar tijd) heeft uitgesleten en het grondwater de rest van de vormgeving heeft gedaan. Een bezoek aan Postojnska jama is ondanks de drukte in het hoogseizoen een geweldige ervaring voor jong en oud.

De belangrijkste inwoner van Postojnska jama

Postojsnka jama wordt bewoond door tal van kleine insecten en andere ongevaarlijke dieren, waarvan de Olm (Proteus anguinus) de meest prominente bewoner is. De bijnaam van de Olm is ‘de menselijke vis’, wat te maken heeft met vergelijkende zachtroze huid. De Olm is een 20 tot 30 cm lang diertje die uitsluitend in de karstgrotten langs de Dinarische kust voor komt. Doordat het zijn hele leven in grotten doorbrengt, dus in uiterste donkerte, behoort de Olm tot een van de weinige troglofiele (grotminnende) amfibieën op aarde. Qua uiterlijk ziet het diertje er aalachtig uit, met een duidelijk verdikte ogenloze kop, rode uitstekende kieuwen en twee zeer delicate armpjes, waaraan zich 3 kleine vingertjes bevinden. De Olm leeft in het water van onderaardse rivieren die helder en rijk aan zuurstof zijn, maar arm aan voedsel. Uit onderzoeken is gebleken dat de Olm wel 10 jaar zonder eten kan leven. Dit zou betekenen dat het diertje slechts 5 tot 8 keer in zijn leven hoeft te eten, aangezien de gemiddelde leeftijd tussen de 50 en 80 jaar ligt. In de grotten van Postojna zijn een aantal exemplaren voor toeristen te bezichtigen. Het is ten strengste verboden om de diertjes te fotograferen, hoewel deze regel voor de gehele grot geldt.


Ligging op de kaart: Nummer 02
Regio: Dinarskokraška

Bijzonderheid:
De Grotten van Postojna vormen het langste en één van de mooiste grottenstelsels in Slovenië.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties