Pohorski lonec - Pohorski pisker


Pohorski lonec

Ingrediënten:

- 800 gr rundvlees (schouder)
- 300 gr gerookte varkensribben
- 300 gr schapenvlees
- 300 gr gerookt spek
- 2 uien
- 1 prei
- 3 wortels (gele of oranje)
- ½ kg aardappelen
- 300 gr bruine bonen
- 300 gr tuinbonen
- 4 knoflookteentjes
- 1 koolraap
- 50 gr selderij
- 1 kleine witte kool
- 1 takje peterselie
- 1 courgette
- 300 gr gierstzaden
- 250 gr gerst
- 300 gr paddenstoelen (Eekhoorntjesbrood)
- kruiden:
-- zwarte peper
-- zout
-- laurier
-- majoraan
-- bieslook
-- karwij
- olie
- appelcider
- zure room (naar smaak)


Beschrijving

01. Kook de gerst in ongeveer een klein uur op een klein pitje met deksel op de pan. Laat na het koken de gerst even uitstomen, met de pit uit en een schone theedoek tussen deksel en pan.

02. Kook de bruine bonen en tuinbonen in gezouten water.

03. Snijd de prui, uien, wortels, koolraap, selderij, witte kool, peterselie, courgette en aardappels in blokjes / reepjes / plakjes.

04. Snijd het vlees in blokjes.

05. Verhit olie in een braadpan en bak hierin de uien en prei bruin.

06. Voeg het vlees en een beetje water toe en stoof het voor ongeveer 10 minuten.

07. Voeg nu de volgende ingrediënten toe: koolraap, wortels, witte kool, peterselie, courgette, selderij en paddestoelen. Giet een laagje water erbij om het geheel voor 15 minuten te laten stoven.

08. Voeg de voorgekookte gerst, geperste knoflook, kruiden en een scheutje appelcider toe en laat het geheel voor 20 minuten koken. Voeg na 15 minuten de aardappels en gierstzaden toe.

09. Voeg de voorgekookte bonen toe. Dik het gerecht aan met een mix van bloem en water (indien nodig).







Culinaire regio's van Slovenië




Dat het kleine Slovenië zoveel verschillende gastronomische specialiteiten kent is vooral te danken aan de verdeeldheid van het landschap en de culturele invloeden. In een poging om orde te scheppen in deze overvloed aan specialiteiten hebben deskundigen Slovenië in 24 gastronomische regio's verdeeld. Tot op heden hebben deze regio’s samen maar liefst 176 verschillende gerechten ontwikkeld die voort zijn gekomen uit locale ingrediënten en tradities.

Lees verder »

Advertenties

Advertenties