Jože Plečnik (1872–1957), de invloedrijkste architect uit de Sloveneense geschiedenis, behaalde een prominente plaats in de wereld van de architectuur. De invloed die hij uitoefende op de ontwikkeling van Ljubljana is zodanig dat er vaak gesproken wordt over "Plečnik's Ljubljana". Hij drukte zijn stempel tevens op Praag, Wenen en Joegoslavië.

Jože Plečnik
Regio: PredalpskaCerkev Sv. Frančiška Asiškega v Šiški

(Sint-Franciscus van Assisiëkerk)


De Kerk van Sint Franciscus van Assisi, gelegen in de woonwijk Šiska, werd ontworpen en gebouwd door architect Jože Plečnik in opdracht van de Franciscaner monniken. Het werd voltooid in 1928, gevolgd door de opvallende klokkentoren in 1931. Het indrukwekkende en massieve ontwerp creëert een grote open ruimte waar veel licht naar binnen valt. Dit werd destijds, volgens de Katholieke tradities, als 'te veel' licht ervaren. De kerk was het eerste grote project van Jože Plečnik die hij voor zijn 'metamorfose' van Ljubljana voltooide. Met dit verbazingwekkende gebouw intorduceerde de architect een nieuwe bouwstijl in Ljubljana die op grote schaal toegepast zou gaan worden.Ligging op de kaart: Nummer 08
Regio: Predalpska
Adres: Černetova 20, SI-1000 Ljubljana

Bijzonderheid:
De kerk werd ontworpen en gebouwd door de beroemde Sloveense architect Jože Plečnik in opdracht van de Franciscaner monniken.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties