Slovenië telt maarliefst 8500 grotten, waarvan enkele tot de mooiste ter wereld worden gerekend. Deze schat heeft Slovenië te danken aan het ongekend mooie Karstgebied, dat rijk is aan poljes, dolines, zinkgaten, periodieke meren en bovenal aan de onder-grondse rivieren en meren. De bekendste grotten zijn die van Postojna, Pivka, Škocjan, Divača, Vilenica en Križ.Pivka & Črna jama

(De Pivka grot en Črna grot)


De grotten Pivka jama en Črna jama maken deel uit van een 20570 m2 groot ondergronds grottenstelsel, waar ook de Grotten van Postojna toe behoren. Pivka jama biedt een uniek inzicht in de ondergrondse stroming van de Pivka-rivier en is de enige ondergrondse locatie waar het mogelijk is om langs deze rivier te lopen. De Pivka maakt deel uit van de Ljubljanica-rivier, die het centrum van Ljubljana doorkruist. Een wandeling door deze grot onthult het geheim van de schepping de beroemde grotten van Postojna en geeft inzicht in de wonderbaarlijke kracht van stromend water. Pivka jama is echter minder goed toegankelijk dan de grotten van Postojna, waardoor de atmosfeer hier natuurlijker en mysterieuzer is. De ingang van de grot bevindt zich in een ingestorte schacht dat te bereiken is via een trappenstelsel van meer dan 300 treden.

Vanuit Pivka jama loopt er een kunstmatige tunnel naar de Črna jama. De schittering van de duizenden ‘kristallen’ op de zwarte stalactieten en stalagmieten geven een vleugje magie aan deze ondergrondse wereld. De zwarte kleur is echter een oorzaak van brandschade. De naam Črna jama betekent dan ook de Zwarte grot.


Ligging op de kaart: Nummer 03
Regio: Dinarskokraška

Bijzonderheid:
Pivka jama is de enige locatie in Slovenië waar het mogelijk is om langs de ondergrondse Reka-rivier te lopen.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties