Monumenten
Regio: PredalpskaPartizanska vojna bolnica Franja

(Partizaner oorlogsziekenhuis Franja)


De Tweede Wereldoorlog was een van de moeilijkste beproevingen voor de mensheid uit de geschiedenis. Net als de andere vrijheidslievende naties verenigden de Slovenen zich om de strijd tegen het fascisme en nazisme te overwinnen. Een bijzonderheid van de Sloveense verzetsbeweging, de Partizanen, was de bouw van clandestiene ziekenhuizen. Ze werden gebouwd in nauwelijks toegankelijke bossen, diepe kloven en ondergrondse grotten. Hier hebben ze levens gered in omstandigheden die vandaag de dag nauwelijks denkbaar zijn.

Na de capitulatie van Italië, in de herfst van 1943, begon dr. Viktor Volčjak op advies van een lokale bewoner (Janez Peternelj) een nieuw ziekenhuis te bouwen, in de nauwelijks toegankelijke Pasica-kloof nabij het dorp Dolenji Novaki. Met hulp van de lokale bevolking werd het ziekenhuis tot het einde van de oorlog geleidelijk opgebouwd. Uiteindelijk stonden er 14 houten gebouwtjes en een aantal in de bodem uitgegraven faciliteiten. Al tijdens de oorlog werd het ziekenhuis vernoemd naar Franja Bojc Bidovec, een Partizaner arts die hier de langste periode werkzaam is geweest. 578 zwaar gewonden werden behandeld in de centrale faciliteit, tegenwoordig bekend als het Franja Partizaner Ziekenhuis, en ongeveer 300 gewonden werden behandeld op andere onontdekte locaties. Onder de gewonden waren ook leden van de voormalige Joegoslavische naties en soldaten uit de Sovjet-Unie, Italië, Polen, Frankrijk, Oostenrijk en Amerika.

Partizanska vojna bolnica Franja is een cultureel monument van nationaal belang, het staat op de voorlopige lijst van UNESCO Werelderfgoed, en draagt het label van “Europees Cultureel Erfgoed”. Ondanks het feit dat het ziekenhuis door een aardbeving werd beschadigd, is het nog steeds het symbool van de internationale alliantie en weerstand, en boven alles een kostbare herinnering van humaniteit, grootmoedigheid en kameraadschap. Het ziekenhuis is na de aardbeving gerestaureerd en staat weer open voor publiek.Ligging op de kaart: Nummer 01
Regio: Predalpska

Bijzonderheid:
Het ziekenhuis is gebouwd in de nauwelijks toegankelijke Pasica-kloof nabij het dorp Dolenji Novaki, waardoor het nooit door vijandelijke legers is gevonden.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties