Monumenten
Regio: PredalpskaPartizanska tiskarna Slovenija

(Partizaner drukkerij Slovenija)


Partizanska tiskarna Slovenija behoort tot de best bewaard gebleven authentieke historische monumenten uit Tweede Wereldoorlog op Sloveens grondgebied. Het was de grootste en technisch best uitgeruste drukkerij in de Primorska-regio. De drukkerij werd gebouwd op een bijna ontoegankelijk stijl beboste helling boven de Kanomlja-rivier, waardoor het ‘onzichtbaar’ voor vijanden was.

De gebouwtjes werd in de zomer van 1944 gebouwd. Gedurende de nacht werd het bouwmateriaal (voornamelijk hout) naar de locatie gebracht; een klus dat bijzonder veel inspanning vereiste. Zo werden de machinekamer, keuken, eetkamer, zetterij, binderij en elektriciteitscentrale opgericht. Dit laatste was nodig voor de elektrische drukpers. Partners van de Partizanen hadden deze voor 1 miljoen Lire in het verre Milaan gekocht en illegaal (niet zonder gevaren) naar Vojščica gebracht.

De drukkerij, genaamd ‘Slovenija’, werd op 17 september 1944 in gebruik genomen en had de volgende ochtend al de eerste 4000 exemplaren van de krant Partizanski Dnevnik (Partizaner Dagkrant) gedrukt. Er moet vooral benadrukt worden dat de beroemde Partizanski Dnevnik de enige krant in bezet Europa was die door een verzetsbeweging werd gedrukt. Dagelijks, tot het einde van de oorlog, werd er een oplage van 4000 tot 7000 exemplaren afgedrukt.

Partizanska tiskarna Slovenija, die actief was tot 1 mei 1945, had 40 tot 50 personen in dienst. In minder dan acht maanden tijd werden er 228 edities van 10 verschillende kranten gedrukt, wat neerkomt op meer dan één miljoen exemplaren. Dit aantal omvat 188 reguliere en 2 speciale uitgaven van Partizanski Dnevnik; in totaal 874.000 exemplaren. Daarnaast werden er 240.000 brochures, meer dan 176.000 folders en posters, ruim 33.000 gekleurde mappen en 146.000 klein drukwerken gedrukt.

De drukkerij werd nooit ontdekt door de Duitsers, zelfs niet tijdens hun laatste offensief in het voorjaar van 1945, toen hevige gevechten woedden in de directe omgeving van de drukkerij en 305 partijdige soldaten het leven lieten. De drukkerij wordt in zijn geheel als cultureel en historisch monument beschermd en staat sinds 1947 open voor bezoekers.Ligging op de kaart: Nummer 02
Regio: Predalpska

Bijzonderheid:
Partizanska tiskarna Slovenija behoort tot de best bewaard gebleven authentieke historische monumenten uit Tweede Wereldoorlog op Sloveens grondgebied.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties