Orehova potica


Orehova potica

Ingrediënten:

Deeg:
- 650 gr gezeefde witte meel
- 3 eierdooiers
- 250-300 ml warme melk
- 60 gr verse bakkersgist
- 90 gr suiker
- 100 gr zachte roomboter
- 1 snufje zout
- 2 eetlepels rum
- 1 zakje vanille suiker
- geraspte citroenzeste (van ½ citroen)

Vulling:
- 600 gr gemalen walnootkernen
- 200 ml warme melk
- 50 gr roomboter
- 6 eetlepels slagroom
- 150 gr suiker
- stijfgeklopt eiwit (van 3 eieren)
- 6 eetlepels rozijnen (geweekt in rum)
- 3 eetlepels honing
- 4 eetlepels gedroogde broodkruimels
- ½ theelepel gemalen kaneel
- ¼ theelepel gemalen kruidnagel

Beschrijving

01. Los het gist op in 100 ml lauwe melk en voeg hier een eetlepel meel en een theelepel suiker aan toe.

02. Laat het gist op een warme plaats 10 tot 20 minuten rijzen, totdat het 2x de huidige volume heeft bereikt.

03. Mix de eierdooiers, suiker en boter tot de suiker is opgelost en het mengsel niet meer schuimt.

04. Warm de rest van de melk op, voeg hier geraspte citroenzeste, rum, zout en het eiermengsel aan toe.

05. Zeef het meel en plaats het voor enkele minuten in een lauwwarme oven (temperatuur uit).

06. Als het meel is opgewarmd wordt hieraan het gistmengsel en eiermengsel toegevoegd. (Voeg het eiermengsel stapsgewijs toe). Meng net zo lang tot het deeg los komt van de lepel (kan ook met een elektrische mixer).

07. Besprenkel een bord of plaat met bloem en kneed hierop het deeg glad en soepel.

08. Vorm het deeg tot een bal, besmeer het met olie en laat het 1 tot 2 uur op een warme plaats rijzen naar 2x de grootte.

09. Terwijl het deeg rijst wordt de vulling van de potica gemaakt.

10. Breng melk aan de kook. Zet het vuur uit en laat de walnoten hierin wellen.

11. Klop het eiwit stijf.

12. Voeg aan de melk en walnoten het volgende toe: suiker, honing, boter, rozijnen, slagroom, kaneel en kruidnagel. Doe nu de broodkruimels erbij, maar slechts zoveel dat het mengsel niet te vloeibaar is.

13. Meng nauwkeurig het opgeklopte eiwit door het mengsel heen.

14. Vet een bakblik in met boter óf gebruik bakpapier.

15. Vouw een keukendoek (theedoek) open en besprenkel deze met bloem.

16. Rol het deeg hierop plat ter dikte van een pink, zodat er een mooi vierkant deegplateau uit voort komt.

17. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg en rol het deeg op tot een potica. Eerste 2/3 deel met de hand, laatste deel met de doek.

18. Rol de opgerolde potica voorzichtig in het bakblik, zodat de naad aan de onderzijde terecht komt.

19. Laat de potica 1,5 tot 2 uur op een warme plaats rijzen naar 2x de grootte.

20. Tijdens het rijzen dient de potica herhaaldelijk met een satéprikker doorboord te worden, zodat de kooldioxide, dat zich tussen de lagen heeft gevormd, te laten ontsnappen, anders zal de potica op de grotten van Postojna gaan lijken :-).

21. Verwarm de oven voor op 175 °C.

22. Doorboor de potica nog één maal goed, voordat deze in de oven wordt gedaan.

23. Bak de potica in goed 1 uur gaar en bruin. Bedek de top met bakpapier.

24. Haal het bakblik uit de oven en wacht tot het iets is afgekoeld. Keer vervolgens de potica om op een geschikt bord. Giet gesmolten boter over de potica en besneeuw ‘m met poedersuiker.

25. Bedek de potica en wacht met aansnijden tot de potica geheel is afgekoeld.







Culinaire regio's van Slovenië




Dat het kleine Slovenië zoveel verschillende gastronomische specialiteiten kent is vooral te danken aan de verdeeldheid van het landschap en de culturele invloeden. In een poging om orde te scheppen in deze overvloed aan specialiteiten hebben deskundigen Slovenië in 24 gastronomische regio's verdeeld. Tot op heden hebben deze regio’s samen maar liefst 176 verschillende gerechten ontwikkeld die voort zijn gekomen uit locale ingrediënten en tradities.

Lees verder »

Advertenties

Advertenties