Notranjski regijski park

(Regionaal Park Notranjska)


Dit magische karstlandschap, dat elk seizoen een ander uiterlijk heeft, is een oase aan natuurlijke diversiteit dat te wijten valt aan de opkomst en verdwijning van het meer van Cerknica (Cerkniško jezero), dat met een oppervlakte van 38 km2 het grootste periodieke meer van Europa is. Het spannende bij een bezoek aan dit Regionale Park is dat je nooit weet hoe je het park bij aankomst zult aantreffen: volgelopen met water, droog of misschien een beetje van beide. Over het algemeen is de polje gevuld tijdens de nattere maanden, zoals in de herfst, winter en lente. De veranderingen in het waterniveau zijn echter zeer onregelmatig. Soms verdwijnt het meer voor enkele jaren helemaal niet of kan het een jaren totaal droog blijven, zoals dit in 1834-1835 gebeurde.

Het meer is rijk aan waterdieren, die verdwijnen en terugkeren met het water. Cerkniško jezero biedt de bezoekers tal van interessante natuurverschijnselen, diverse flora en fauna en een unieke ervaring. Als het meer gevuld is zijn er tal van watersporten mogelijk. In de winter kan er zelfs geschaatst worden. Als de polje droog staat is het misschien nog wel interessanter, omdat de bodem tal van karstverschijnselen toont, die bijzonder zijn om te ontdekken en te aanschouwen. Een speurtocht naar de geheimzinnige zinkgaten, die over de gehele polje verspreid liggen, is werkelijk een avontuur. Door deze gaten kan Cerkniško jezero zich in minder dan een dag vullen terwijl het even vlug weer kan verdwijnen, om vervolgens maanden droog te kunnen staan. Notranjski regijski park is een geweldige bestemming voor mensen die op zoek zijn naar ‘iets anders’, ‘iets ongewoons’ en die ‘zich graag laten verrassen’.


Ligging op de kaart: Nummer 03
Regio: Dinarskokraška

Bijzonderheid:
Notranjski regijski park is de thuisplaats van het meer van Cerknica (Cerkniško jezero), dat met een oppervlakte van 38 km2 het grootste periodieke meer van Europa is.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties