Slovenië is een dichtbebost en bergachtig land met een grote diversiteit aan natuur. Na Zweden en Finland is Slovenië het groenste land van Europa. Goed 58% is bebost gebied en dit percentage wordt nog ieder jaar hoger. Sinds 1960 is Slovenië het land met de snelst groeiende bosaanwinst in het Middellandse Zeegebied.Bossen


Slovenië is een dichtbebost land met een grote diversiteit aan natuur. Na Zweden en Finland is Slovenië het groenste land van Europa. Goed 58% van het grondgebied is bedekt met bos en dit percentage wordt nog ieder jaar hoger.

De bossen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van de Slovenen. Hoewel houtkap in het verleden een groot deel van het dagelijks leven uitmaakte, probeerde men in zekere mate de bossen te beschermen tegen overbekapping. De eerste beschrijvingen van bosbescherming dateren uit het begin van de 15e eeuw. In 1888 liet de Heer van Kasteel Auersperg (Turjak) een bosgebied van 305 hectare beschermen. Om dit voor elkaar te krijgen huurde hij boswachter dr. Leopold Hufnagl in. Hiermee behoort Slovenië tot één van de eerste landen in Europa waar een vorm van natuurbescherming werd ingevoerd. Sinds 1960 is Slovenië het land met de snelst groeiende bosaanwinst in het Middellandse Zeegebied.

Oerbossen

Vandaag de dag bevinden zich bij nabij Kočevje verschillende oerbossen, waarvan de volgende het meest spectaculair zijn: Pragozd Strmec, Pragozd Krokar, Prelesnikova koliševka, Pragozd Pečke en Pragozd Kopa. De oerbossen verspreiden zich verder naar de regio Notranjska en Kroatië, waarmee het tot één van de laatst overgebleven oerbosregio’s in Centraal-Europa behoort. Deze unieke locatie is de leefomgeving van een overvloed aan flora en fauna.

Flora

Door de grote verschillen in het Sloveense landschap zien de bossen er niet overal het zelfde uit. In de noordelijke regio’s, waar de Alpen domineren, bestaan de bossen voornamelijk uit naaldbomen of gemengde bossen van loof- en naaldbomen. Hoe hoger de bossen gelegen zijn, hoe meer naaldbomen het bos domineren. Vooral de Europese Lork (Sloveens: Navadni Macesen) siert een groot deel van het Sloveense hooggebergte. Dankzij deze schitterende boom kleurt het Sloveense Alpenlandschap in de herfst goudgeel. In de zuidelijke regio’s, ofwel de Dinarische-regio’s, overheersen de gemengde bossen van loof- en naaldbomen. In totaal bestaat 70% van de Sloveense bossen uit zilversparren, beuken en eiken. De bodembekking bestaat voornamelijk uit mossen, paardenstaarten, varens, kruiden en verschillende soorten bessenstruiken.

Fauna

De Sloveense bossen vormen het leefgebied van vele bijzondere dieren, zoals bruine beren, lynxen, wolven, wilde zwijnen, herten, reeën, vossen, wapiti’s, fazanten, otters en relmuizen. Hoe geweldig het ook is om wild te zien, het wordt anders als je gaat wandelen. De kans op een ontmoeting tussen een beer en een wandelaar is ten zeerste aanwezig, maar ervaring leert dat de beste manier om wild op een afstand te houden is hard praten, roepen of in de handen klappen. Voor meer informatie kunt u het beste de locale VVV’s raadplegen, zij kennen de mooiste wandelroutes en hebben tips met betrekking tot de veiligheid.Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties