Matevž


Matevž

Ingrediënten:

- 650 gr aardappelen
- 650 gr gedroogde bruine bonen
- 2 teentjes knoflook
- 1 wortelpeterselie
- 1 laurierblad
- 100 ml zure room
- 50 gram roomboter
- 150 gram kaantjes
- zout
- peper


Beschrijving

01. Laat gedurende de nacht de bruine bonen wellen in koud water.

02. Giet de volgende dag het vocht van de bonen weg. Doe de bonen in een pan met water (gezouten). Voeg hier de wortelpeterselie en laurierblad aan toen en kook het geheel gaar.

03. Schil, was en kook de aardappelen tot ze gaar zijn. Na afloop afgieten en met koud water afspoelen.

04. Voeg nu de boter, zure room en kaantjes aan de aardappelen toe.

05. Meng de bonen met de aardappelen en stamp het geheel met een stamper fijn.

06. Pers de knoflookteentjes en meng dit in het gerecht. Breng eventueel op smaak met wat extra zout en peper.

07. Matevž is een gerecht dat goed samen gaat met zuurkool en braadworst.








Culinaire regio's van Slovenië




Dat het kleine Slovenië zoveel verschillende gastronomische specialiteiten kent is vooral te danken aan de verdeeldheid van het landschap en de culturele invloeden. In een poging om orde te scheppen in deze overvloed aan specialiteiten hebben deskundigen Slovenië in 24 gastronomische regio's verdeeld. Tot op heden hebben deze regio’s samen maar liefst 176 verschillende gerechten ontwikkeld die voort zijn gekomen uit locale ingrediënten en tradities.

Lees verder »

Advertenties

Advertenties