Slovenië ligt op het kruispunt van belangrijke (historische) handelsroutes, waardoor er in het verleden fel om dit stukje Europa is gestreden. Hoewel de kastelen over het algemeen klein van formaat zijn en qua schoonheid niet kunnen tippen aan de rijkversierde burchten in Noord- en West-Europa, kan Slovenië trots zijn op het rijke erfgoed dat hun is nagelaten.

Kastelen
Regio: Pohorska
  • Mariborski GradMariborski Grad

(Kasteel Maribor)


Het bijzondere aan Mariborski grad is de ligging in het centrum van de stad, waarmee het tot een van de weinige kastelen in het land behoort dat niet op een heuveltop is gebouwd. Het eerste kasteel van Maribor (Grad Marburg) werd gebouwd aan de top van de driehoekige wijnbouwheuvel Piramida, gelegen aan de noordzijde van de stad. Na de afbraak van het kasteel werd besloten een nieuw kasteel in de vallei te bouwen, dit gebeurde tussen 1478 – 1483 onder leiding van Keizer Friedrich III. Mariborski grad is een architectonische mengeling van renaissance (het bastion) en barok (de Loretska kapel, de ridderzaal en de trap). De eigenaren van het kasteel waren voornamelijk adellijke families, maar werd door de enorme onderhoudskosten in de 19e eeuw door de gemeente overgenomen. Het kasteel is in het verleden door enkele beroemde personages bezocht, waaronder keizer Leopold I, Karl VI, keizerin Maria Theresa, Tsaar Pavel I, paus Pius VI, en componist Franz Liszt.

Vandaag de dag bied het kasteel onderdak aan het Regionaal museum Maribor (Pokrajinski muzej Maribor). Het museum is een algemeen museum dat zich bezighoudt met het verzamelen, beschermen, instandhouden, onderzoeken, tentoonstellen van cultureel erfgoed (archeologie, etnologie en cultuurhistorie) in de regio Maribor.


Ligging op de kaart: Nummer 11
Regio: Pohorska
Adres: Grajski trg 4, SI-2000 Maribor

Bijzonderheid:
Het is een van de weinige kastelen in het land dat niet op een heuveltop is gebouwd.

Accommodaties in de buurt


1. Camping Center Kekec
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties