Slovenië is een land van imposante bergen en diepe valleien. Het grootste deel van het landschap werd gevormd tijdens en na de laatste IJstijd, waarbij gletsjers en rivieren de valleien hebben gevormd tot meesterwerken der natuur. Elke vallei vertelt zijn eigen unieke verhaal en maakt ieder bezoek een onvergetelijke ervaring.Mangartska dolina (Italië)

(Mangart-vallei)


Ondanks het feit dat Mangartska dolina bij Italië hoort, mag deze vallei door natuurliefhebbers en bergwandelaars niet worden gemist. Via grens-overschrijdende bergroutes, die hun aanvang hebben in de Sloveense valleien "Dolina Tamar" en "Loška Koritnica" , is het mogelijk om Mangartska dolina te bereiken. De vallei wordt gedomineerd door het indrukwekkende aanzicht van de Mangart-noordwand. De beklimming van Mangart (2679m) is vanaf de Italiaanse kant moeilijker dan vanaf de Sloveense kant. In het dal zijn twee mooi gekleurde meertjes te vinden die door de italianen Lago Superiore en Lago Inferiore worden genoemd. Mangartska dolina werd in 1971 benoemd tot beschermd gebied onder de naam: Parco naturale dei Laghi di Fusine. Via de panoramaroute "Cesta na Mangartsko sedlo" is het ook mogelijk om Mangartska dolina vanaf de Sloveense kant te aanschouwen. Deze hoogste bergweg in Slovenië, leidt tot onder de top (2072m) van Mangrt, waardoor het uitzicht over de vallei grandioos is.


Ligging op de kaart: Nummer 19
Regio: Julijska

Bijzonderheid:
Mangartska dolina is een imposante vallei met twee schitterende meertjes, gelegen aan de voet de machtige Mangart-noordwand.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties