De Sloveense rivieren vormen een belangrijke schakel in het landschap, vooral ten aanzien van het toerisme. De zomers in Slovenië kunnen soms erg warm zijn, waardoor een verfrissende duik in één van de rivieren een heerlijke uitkomst biedt. De rivieren en hun oevers bieden vele mogelijkheden tot recreatie en ontspanning, gepaard met prachtige uitzichten.

Rivieren
Regio: Dinarskokraška
 • Ljubljanica
  - Unica
  - Pivka
  - Rak
  - Stržen
  - Obrh
  - TrbuhovicaLjubljanica

(Ljubljanica-rivier)


De meesten kennen de 41km lange Ljubljanica van een bezoek aan de hoofdstad Ljubljana, waar het zich als een doodgewone rivier door de binnenstad meandert. En toch is de Ljubljanica is één van meest bijzondere rivieren in Slovenië. Dit alles heeft te maken met het deel 'voorafgaande' aan de bron.

Voordat de Ljubljanica zich nabij Vrhnika aan de oppervlakte gutst heeft de rivier zich al zes keer eerder aan de oppervlakte laten zien, om vervolgens weer enkele kilometers 'ondergronds' zijn stroom te vervolgen. Iedere keer dat de rivier opnieuw aan de oppervlakte verschijnt krijgt hij een nieuwe naam. Hierdoor wordt de Ljubljanica ook wel de rivier met de zeven namen genoemd: 1. Trbuhovica, 2. Obrh, 3. Stržen, 4. Rak, 5. Pivka, 6. Unica, 7. Ljubljanica

Hiermee kan gezegd worden dat de Ljubljanica de 'vormgever' is van de wereldberoemde grotten van Postojna, Pivka jama, Črna jama, Otoška jama, Magdalena jama, jama Lekinka, Zelške jame, Planinska jama en Križna jama.

1. Trbuhovica - ontspringt ten zuiden van het Kroatische dorp Prezid, nabij de Kroatisch-Sloveense grens.
Trbuhovica stroomt in Kroatië over Prezidsko polje en verdwijnt nog voordat de rivier het Sloveense Babno kan bereiken. De rivier bereikt Babno Polje (De koudste bestemming in Slovenië) alleen bij hoogwater.

2. Obrh - ontspringt en verdwijnt op de karstpolje Loškem polju in de gemeente Loška dolina.
In de nabije omgeving bevindt zich Križna jama met zijn 22 ondergrondse meren.

3. Stržen - ontspringt ten zuiden van Cerknica.
Stržen is één van de bronnen van het periodieke meer van Cerknica, het grootste periodieke meer in Europa.

4. Rak - ontspringt en verdwijnt bij Rakov Škocjan.
De karstvallei van Rakov Škocjan behoort tot een van Sloveniës grootste bovenaardse karst-wonderen.

5. Pivka - ontspringt ten oosten van de gemeente Zagorje.
Mede dankzij de Pivka-rivier hebben de Grotten van Postojna zich kunnen vormen tot wat ze nu zijn, een wonder der natuur van wereldformaat.

6. Unica - ontspringt in de grot Planinska jama.
De Unica is een voortvloeing van de rivieren Pivka en Rak, die samen de grootste onderaardse samenvloeing in Europa vormen.

7. Ljubljanica – ontspringt nabij de stad Vrhnika.
De Ljubljanica is het meest bekende en laatste deel van dit enorme rivierstelsel, dat een belangrijke levensader voor de het Ljubljana bekken vormt.

Een eventuele achtste naam zou ook Logaščica kunnen zijn; die vanuit de omgeving Rovte, ten noorden van Vrhnika naar dezelfde bron toe stroomt.

.


Ligging op de kaart: Nummers 10 t/m 16
Regio: Dinarskokraška

Bijzonderheid:
Ljubljanica wordt ook wel de rivier met de zeven namen genoemd: 1. Trbuhovica, 2. Obrh, 3. Stržen, 4. Rak, 5. Pivka, 6. Unica, 7. Ljubljanica.

Weersverwachting SloveniëVreme

Po = ponedeljek = maandag
To = torek = dinsdag
Sr = sreda = woensdag
Če = četrtek = donderdag
Pe = petek = vrijdag
So = sobota = zaterdag
Ne = nedelja = zondag

Advertenties

Advertenties